tijdlijn
bouwnieuws
ontwerp
geschiedenis
vragen

print

Ontwerp voor de uitbreiding

Het Mauritshuis staat in binnen- en buitenland bekend om zijn hoogwaardige collectie. Niet voor niets luidt onze missie 'In ons huis delen wij het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw'. Het project 'Mauritshuis bouwt aan de toekomst' stelt ons in staat een complete uitvoering te geven aan deze missie. Door meer ruimte en mogelijkheden te creëren, maken wij onze topstukken toegankelijker voor iedereen.

Een ondergrondse foyer gaat het museum verbinden met het tegenovergelegen pand, Plein 26. Daardoor verdubbelt het oppervlak en komt er meer ruimte voor kunst, tentoonstellingen, educatie en evenementen. Het ontwerp voor de uitbreiding werd gemaakt door Hans van Heeswijk Architecten uit Amsterdam, een bureau met ruim 25 jaar ervaring in de restauratie en renovatie van monumentale panden.

In het nieuwe museum is de entree teruggebracht naar de voorkant van het Mauritshuis. Bezoekers komen weer binnen via het grote hek rond het voorplein en dalen vanaf daar af naar de lichte, ondergrondse foyer. In het Mauritshuis blijft de vaste collectie zichtbaar. Plein 26 gaat ruimte bieden aan een educatieruimte, een auditorium en een tentoonstellingsruimte. Ook worden hier de vernieuwde museumwinkel, een stijlvol museumcafé en de kantoren ondergebracht.

Vanaf 27 juni 2014 is het Mauritshuis klaar voor de toekomst.

De uitbreiding van het Mauritshuis is, naast steun van particulieren, fondsen en instellingen, mede mogelijk gemaakt door founder Shell Nederland BV, de BankGiro Loterij, het ministerie van OCW en het programma Kansen voor West van de Europese Unie (EFRO).

Ontwerp


Ontwerp


Ontwerp


Impressie