tijdlijn
bouwnieuws
ontwerp
geschiedenis
stadspaleis
toplocatie
17de-eeuws interieur
exotische inrichting
brand
museum
vragen

print

Het 17de-eeuwse interieur

De indeling van het interieur van het Mauritshuis is strikt
symmetrisch. Links en rechts ligt op beide verdiepingen een vaste reeks vertrekken: achtereenvolgens een antichambre, chambre, kabinet en garderobe. Samen vormen ze een zogeheten ‘appartement’, waarvan er in het Mauritshuis totaal dus vier zijn.
In het midden worden de appartementen van elkaar gescheiden door een hal, een trappenhuis en achteraan, op beide verdiepingen, een grote zaal.

De grote zaal op de bovenverdieping vormde de apotheose van een rondgang door het gebouw. In het plafond van deze zaal was zelfs een koepel aangebracht. Rond de koepel liep een omgang waar musici konden zitten. Zo konden zij tijdens banketten de feestelijkheden van bovenaf luister bijzetten.

Koepel Mauritshuis

Het 17de-eeuwse interieur, inclusief de koepel, is verloren gegaan bij een brand in 1704. Het enige dat hiervan rest, is een serie van 39 tekeningen die Pieter Post in opdracht van Johan Maurits maakte. Ze tonen plattegronden, doorsneden, gevels en interieurs en geven een idee van de zorgvuldigheid waarmee het gebouw ook vanbinnen was ontworpen.


classicistisch stadspaleis
toplocatie
exotische inrichting
brand
museum