tijdlijn
bouwnieuws
ontwerp
geschiedenis
stadspaleis
toplocatie
17de-eeuws interieur
exotische inrichting
brand
museum
vragen

print

Een exotische inrichting

Ten tijde van Johan Maurits waren er in het Mauritshuis veel herinneringen aan zijn verblijf in Brazilië te vinden. In de hal waren frescoschilderingen aangebracht met Braziliaanse landschappen. In de grote zaal op de bovenverdieping stond de omvangrijke verzameling kunst en rariteiten uit Brazilië uitgestald.

Deze verzameling bestond uit alles wat de Hollanders vreemd en exotisch hadden gevonden in de Nieuwe Wereld: indianentooien, wapens, manden, muziekinstrumenten, opgezette dieren, huiden, zakken met kleurige veren, schelpen, koralen en kostbare metalen en steensoorten. Daarnaast bezat Johan Maurits tientallen schilderijen die hij had laten maken door Albert Eckhout en Frans Post: voorstellingen van het Braziliaanse landschap en van de flora, fauna en verschillende bevolkingsgroepen van het land.

Erg lang bleef deze exotische collectie niet in het Mauritshuis, want Johan Maurits zette haar graag in als relatiegeschenk. Zo schonk hij een deel van de collectie, waaronder de schilderijen van Eckhout, in 1654 aan de koning van Denemarken en verblijdde hij de Lodewijk XIV van Frankrijk in 1679 onder andere met de schilderijen van Frans Post.


classicistisch stadspaleis
toplocatie
17de-eeuws interieur
brand
museum