collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

Het Mauritshuis verbouwt

Het Mauritshuis wordt uitgebreid en gerenoveerd.
Tijdens de werkzaamheden zijn ruim 100 Meesters uit het Mauritshuis te zien in het Gemeentemuseum Den Haag

Een kleine selectie – waaronder Vermeers Meisje met de parel – reist de komende jaren naar Japan en de Verenigde Staten, terwijl in andere musea in Nederland en België ook kleine groepjes schilderijen te zien zijn.

De collectie van het Mauritshuis

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis herbergt een wereldberoemde kunstcollectie. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen uit de Hollandse 17de eeuw, de Gouden Eeuw. Daaronder bevinden zich topstukken van Vermeer, Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals.

Maar er is veel meer. De collectie biedt een prachtig overzicht van zowel de Hollandse als de Vlaamse schilderkunst van ongeveer 1400 tot 1800. Er zijn onder andere meesterwerken te zien van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Rubens, Van Dyck, Cornelis Troost en Adriaen Coorte. Daarnaast bezit het museum enkele topstukken van 16de-eeuwse Duitse kunstenaars als Lucas Cranach de Oude en Hans Holbein de Jonge.

Al bijna tweehonderd jaar vindt deze bijzondere collectie onderdak in het Mauritshuis, een 17de-eeuws stadspaleis aan de Hofvijver in Den Haag. Juni 2014 opent het verbouwde en uitgebreide Mauritshuis weer zijn deuren.