collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis
paul bril
clara peeters

print

De eindeloze verte van Paul Bril

In maart 2013 verwierf het Mauritshuis een klein landschap van de Vlaamse schilder Paul Bril (1553/54-1626). Zijn Berglandschap met de heilige Hieronymus (1592) is een prachtig, weids berglandschap vol kleur en aantrekkelijke details.

Ontwerp

Paul Bril werd geboren in Breda en leerde het schildervak in Antwerpen. Toen hij ongeveer 22 jaar oud was, trok hij naar Rome waar hij tot zijn dood zou blijven en uitgroeide tot de invloedrijkste landschapschilder van zijn tijd. Bril maakte er furore met grote frescocycli, maar schilderde later ook op klein formaat. Dit schilderij is waarschijnlijk het eerste van die kleine landschappen én het eerste werk dat Bril op koper schilderde. Koper is spiegelglad en daardoor heel geschikt voor fijne details.

Het schilderij is een fantasielandschap zoals Vlaamse kunstenaars die in de 16de eeuw schilderden. In dit geval stelt het het Heilig Land voor met bergen en een dal waarin een rivier stroomt. Herders weiden er hun schapen, terwijl een kleine karavaan met kamelen over de brug trekt. Links is te zien hoe Hieronymus zich uit de wereld heeft teruggetrokken om boete te doen en in zijn eenzaamheid gezelschap kreeg van een wilde leeuw.

Bril schilderde het landschap heel gedetailleerd met vogels, vlinders en een salamander. Zelfs de blaadjes aan de bomen zijn haast elk afzonderlijk te zien. Maar eigenlijk gaat het natuurlijk om het landschap zelf. Dat verloopt van bruin op de voorgrond, via groen naar blauw en wit aan de horizon en lijkt zich eindeloos ver uit te strekken.

De aankoop van dit schilderij was mogelijk met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt – mede dankzij haar A.M. Roeters van Lennep Fonds – en een particulier.

Het schilderij is tot en met 4 mei 2014 te zien op de tentoonstelling Meesters uit het Mauritshuis in het Gemeentemuseum Den Haag.