current
timeline
building
patronage
questions

print

The Project at a Glance

The Mauritshuis, home of Vermeer’s masterpiece Girl with a Pearl Earring, will open on 27 June 2014 following a major renovation.

The museum’s historic 17th century building has been painstakingly renovated and upgraded to meet the needs of the 21st century visitor. Many of the building’s original features and colour schemes have been faithfully restored and renewed.

The architects for the Mauritshuis project are the Amsterdam-based practice, Hans van Heeswijk Architects.
 
Wandbespanning

Commissioning authority
As the commissioning party the Mauritshuis is responsible for managing the project Mauritshuis Building for the Future and fundraising. This is the first time that a government-funded museum has shouldered responsibility for a major renovation project.

Mauritshuis Building for the Future was made possible in part by Shell Nederland BV, BankGiro Loterij, the Ministry of Education, Culture and Science and the Kansen voor West (Opportunities for West) programme funded by the European Regional Development Fund (ERDF).

On time and within budget
The Mauritshuis is proud that it has completed the building project on schedule and within budget. The process of connecting the two buildings underground and lifting up (or ‘jacking up’) Plein 26 to place a new, lower foundation underneath a listed building is an achievement in itself. But doing it without causing any damage, with precious little room to manoeuvre, in the historical centre of The Hague, immediately opposite the offices of the prime minister and in the political heart of the Netherlands, is nothing less than a tour de force.

Bouwproject

The Project at a Glance
• A new subterranean lobby linking the city palace with the building opposite, the new Royal Dutch Shell Wing at Plein 26
• Renovation of the 17th-century building
• Roughly twice as much space (from 3,400 m2 to 6,400 m2)
• A new entrance at the front courtyard
• New facilities including commercial rental spaces, a flexible exhibition space and offices
• The Art Workshop, a space for lifelong learning
• New location and design for the museum shop and café
• Improved facilities for disabled persons