collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
pellegrini
partners in science
jan steen
portretten frans hals
rembrandt database
twee moren
inlijsten
restauratieboek
science4arts
nieuw in mauritshuis

print

Conservering, restauratie en onderzoek

Om de collectie van het Mauritshuis op hoog niveau te houden, besteedt het museum veel aandacht aan de conditie van zijn schilderijen. In het restauratieatelier van het Mauritshuis houdt een team van eigen restauratoren zich dagelijks bezig met conservering, restauratie en materiaaltechnisch onderzoek.

Vaak werken de restauratoren samen met tal van specialisten en instellingen uit binnen en buitenland. Met Shell Nederland sloot het Mauritshuis een langdurig partnerschap. Daardoor is het mogelijk om uitvoerig technisch analytisch onderzoek te doen naar de schilderijen van Jan Steen en zijn tijdgenoten. Andere instellingen waarmee veel wordt samengewerkt zijn o.a. het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, de Universiteiten van Delft en Antwerpen en de National Gallery of Art, Washington DC.

Een van de belangrijkste taken van restauratoren is het kunstwerk in zijn huidige toestand te ‘conserveren’. Dit varieert van structurele behandeling van het kunstwerk zelf tot het geven van advies over de beheersing van het klimaat in het museum. Hieronder vindt u een aantal projecten die een indruk geven van de werkzaamheden van onze restauratoren.

Pellegrini restauratie Mauritshuis
partners in science
jan steen
frans hals
rembrandt database
twee moren
inlijsten
restauratieboek