collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
zoeken op beeld
zoeken op kunstenaar
zoeken op thema
zoeken op titelwoord
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

 


Met een vrolijke, uitdagende lach kijkt deze vioolspeelster ons aan. Ze oogt frivool in haar fel gekleurde fantasiekostuum met diep decolleté en wuivende veren in haar kapsel. Waarschijnlijk is zij een chique prostituee. Daarom speelt zij ook viool: met dit instrument werd in de 17de eeuw vaak verwezen naar erotiek.

De Utrechtse kunstenaar Honthorst schilderde deze vioolspeelster in 1626. Zes jaar eerder was hij teruggekeerd uit Italië. Daar was hij sterk beïnvloed door het werk van de Italiaanse schilder Caravaggio.

Bij dit schilderij is Caravaggio’s invloed goed te zien. Ook híj schilderde enkele van zulke figuren met een sterke sensuele uitstraling. Overeenkomstig is ook de felle belichting vanuit één punt, in dit geval van linksboven, en de plaatsing van de figuur vlak bij de rand van het schilderij. Ze vult vrijwel het hele beeldvlak. Zo lijkt het bijna alsof we haar kunnen aanraken.

Toch zijn Honthorsts schilderijen vaak wat geïdealiseerder dan die van de andere ‘Utrechtse caravaggisten’. Met zijn gepolijste en zwierige stijl zou hij vooral in Europese hofkringen succes boeken.


 
 
 
kunstenaar
Gerrit van Honthorst
titel
De vioolspeelster
datering
1626
materiaal
doek
afmetingen
84,5 x 66 cm
 
 
| |
 
verstuur als e-card