collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
zoeken op beeld
zoeken op kunstenaar
zoeken op thema
zoeken op titelwoord
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

 


Hoort bij Portret van een vrouw, mogelijk Clara Fourment (1593-1643)

Sinds 2003 maakt dit portret, samen met de tegenhanger, deel uit van de collectie van het Mauritshuis. Zeer waarschijnlijk zijn het Peter van Hecke en Clara Fourment die hier zijn geportretteerd, kennissen van de schilder Peter Paul Rubens.

Rubens was niet bij uitstek portretschilder – hij maakte vooral historiestukken. Maar zijn portretten van familieleden, vrienden en bekenden zijn indrukwekkend. Dat komt vooral doordat hij mensen zo levensecht wist te treffen. Dat geldt in het bijzonder voor deze man en vrouw die duidelijke karakters hebben meegekregen. Indrukwekkend is ook Rubens’ virtuoze schildertechniek waarmee hij de diepzwarte kleding en de warmrode gordijnen heeft weergegeven.

Rubens zette het stel niet in een keer neer: hij heeft al werkend flink wat wijzigingen aan gebracht. Die pentimenti – overschilderingen – zijn hier en daar nog te zien. Zo is de kolom op het paneel van de man er later bijgeschilderd en de vrouw had oorspronkelijk een diep uitgesneden décolleté. Zo was Rubens tijdens het schilderen constant op zoek naar verbeteringen.

 


 
 
 
kunstenaar
Peter Paul Rubens
titel
Portret van een man, mogelijk Peter van Hecke (1591-1645)
datering
c.1630
materiaal
paneel
afmetingen
114,5 x 90,5 cm
 
 
| |
 
verstuur als e-card