collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
zoeken op beeld
zoeken op kunstenaar
zoeken op thema
zoeken op titelwoord
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

 


De stier van Potter is een begrip. Wat dit schilderij zo bijzonder maakt, is het feit dat Potter een alledaags onderwerp – een stier in de wei –  op zo’n groot formaat heeft geschilderd en tegelijkertijd aandacht besteedde aan de kleinste details, van de vliegen rond de stierenrug tot het kikkertje op de voorgrond. Een dergelijke verheerlijking van vee is iets wat in de 17de eeuw alleen in Holland voorkwam.

Potter plaatste de stier prominent in het midden van het schilderij. Links voegde hij een boer, een koe en wat schapen toe. Rechts kijken we uit over een weiland waar nog meer vee graast. Hoog in de lucht hangt een leeuwerik. Aan de horizon, onder een donkere wolkenlucht, is nog net de torenspits van Rijswijk te zien. We bevinden ons hier dus even buiten Den Haag.

Potter was pas 21 jaar toen hij dit schilderij maakte. Het is veel groter dan zijn gebruikelijke werk. Waarschijnlijk was het een opdracht, maar onduidelijk is voor wie het schilderij bestemd was en waar het moest komen te hangen.


 
 
 
kunstenaar
Paulus Potter
titel
De stier
datering
1647
materiaal
doek
afmetingen
235,5 x 339 cm
 
 
| |
 
verstuur als e-card