collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
zoeken op beeld
zoeken op kunstenaar
zoeken op thema
zoeken op titelwoord
top 10
collectiegeschiedenis
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

 


Tegen een gepleisterde muur hangt een dode vogel. Met een touwtje om één van zijn poten is hij aan een spijker gebonden. Weenix heeft het dier heel precies geschilderd, met kleine penseelstreekjes in grijsbruine kleurnuances. Hier en daar voegde hij een wit accentje toe.

Hij heeft goed gekeken naar de verschillende soorten veertjes van het dier: dons bij de poten, stevige, glanzende veren in de vleugels, roodbruine veertjes op de buik en de kop. De spijker en het touwtje waar de patrijs aan hangt zijn niet minder nauwkeurig weergegeven. Heel bewust heeft Weenix de vogel op ware grootte en levensecht geschilderd. Het lijkt alsof je hem zo van de spijker af kunt halen. Het heldere licht en de scherpe schaduw versterken dit effect.

Dit soort schilderijen worden trompe-l'oeils genoemd, Frans voor ogenbedrieger. De kijker wordt op een dwaalspoor gezet en kan voor een moment denken dat er een echte vogel aan de muur hangt. De 17de-eeuwse kunstliefhebbers hielden duidelijk van zulke spelletjes.

 


 
 
 
kunstenaar
Jan Baptist Weenix
titel
Dode patrijs, hangend aan een spijker
datering
c.1650-1652
materiaal
doek
afmetingen
50,6 x 43,5 cm
 
 
| |
 
verstuur als e-card