collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
top 10
collectiegeschiedenis
prins willem v
koninklijke aanwinsten
aankopen met beleid
gulle gevers
financiƫle steun
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

Prins Willem V

Het oudste deel van de Mauritshuiscollectie bestaat uit schilderijen die eigendom waren van stadhouder Willem V, prins van Oranje-Nassau (1748-1806). Een deel van deze collectie had hij geërfd, maar op jonge leeftijd heeft hij ook zelf veel schilderijen aangekocht. Zijn verzameling was tentoongesteld in de Galerij van Prins Willem V in een pand aan het Buitenhof.

Veel belangrijke schilderijen van het Mauritshuis zijn afkomstig uit deze verzameling, bijvoorbeeld De stier van Potter, De jonge moeder van Dou, Het aardse paradijs van Brueghel en Rubens, en Holbeins Portret van Robert Cheseman.

Hans Holbein, Portret Cheseman Paulus Potter, de Stier

Hans Holbein,  Portret van Robert Cheseman

Paulus Potter, De stier

Na de Franse inval in 1795 moest Willem V uitwijken naar Engeland. Zijn schilderijenverzameling werd door Napoleon meegenomen naar Parijs en tentoongesteld in het Louvre.

Ziezenis, Portret van Willem V

Johan Georg Ziezenis,
Portret van Willem V

Pas twintig jaar later, in 1815, keerde de collectie grotendeels terug in Den Haag. Een jaar later werd deze door koning Willem I (1772-1843) geschonken aan de Nederlandse Staat en heette vanaf dat moment Koninklijk Kabinet van Schilderijen. De schilderijen vonden opnieuw onderdak in de Galerij aan het Buitenhof, maar die bleek al snel te klein te zijn. In 1822 verhuisde het Koninklijk Kabinet daarom naar het Mauritshuis.

Volgende pagina

Zie ook:
Galerij Prins Willem V