collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
top 10
collectiegeschiedenis
prins willem v
koninklijke aanwinsten
aankopen met beleid
gulle gevers
financiële steun
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

Financiële steun

De almaar stijgende kunstprijzen maken het voor het Mauritshuis steeds moeilijker om schilderijen aan te kopen. Financiële steun van andere partijen is tegenwoordig dan ook onmisbaar.

Dankzij de ondersteuning van de Vereniging Rembrandt heeft het museum verschillende schilderijen kunnen kopen, zoals Jan Steens ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’.

Jan Steen, Soo voer gesongen de Heem, Bloemstilleven

Jan Steen, Soo voer gesongen,
soo na gepepen

Jan Davidsz de Heem,
Bloemstilleven

Ook de Stichting Vrienden van het Mauritshuis helpt het museum geregeld bij de verwerving van schilderijen. Mede dankzij de Vrienden verwierf het museum in 1993 bijvoorbeeld een bloemstilleven van Jan Davidsz de Heem.

Sinds 1999 krijgt het Mauritshuis een gedeelte van de opbrengst van de Sponsor Loterij, sinds 2004 de BankGiro Loterij. Dat geld is uitsluitend bestemd voor de aankoop van kunstwerken.

Rembrandt, Portret van een oude man

Rembrandt,
Portret van een oude man

Bij hele grote aankoopsommen volstaat meestal de financiële ondersteuning van één partij niet. Zo waren voor de verwerving van Rembrandts Portret van een oude man in 1999 niet minder dan negen instellingen en verschillende particulieren nodig om de benodigde 32 miljoen gulden (ca. 15 miljoen euro) bijeen te krijgen.

Zie ook Begunstigers