Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten

De verbouwing

Na een verbouwing van twee jaar opent het Mauritshuis opnieuw haar deuren. Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat. Dit voormalige hoekpand van Sociëteit de Witte heet voortaan de Royal Dutch Shell Vleugel. Toch verandert er aan het karakter van het museum weinig. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven door het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten behouden.

Het Mauritshuis is er trots op het complexe bouwproject binnen de beschikbare middelen en op tijd gerealiseerd te hebben. Het ondergronds verbinden van twee panden en het verlagen van de fundering van de nieuwe vleugel was een hoogstandje op zich. Het kleine oppervlak waarop gewerkt moest worden en de locatie direct naast het torentje van de premier bleken voor de betrokken aannemers geen belemmering te zijn. Het zeventiende-eeuwse huis, waar de vaste collectie in te zien is, is gemoderniseerd: de ramen, de klimaatinstallatie en de verlichting zijn vervangen en het interieur is verfraaid. Het oude gebouw oogt weer fris. De veranderingen zijn bewust subtiel. Het museum is trouw gebleven aan de intieme en klassieke sfeer. Het grootste deel van de collectie hangt op z’n vertrouwde plek; een feest van herkenning voor bezoekers.

Een grote verandering is de verplaatsing van de hoofdingang naar het voorplein. Bezoekers dalen met trap of lift af naar een lichte foyer, waar zij terecht kunnen voor ticketing en audiotours. In de nieuwe vleugel komen de tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel. Bovendien vinden de educatieve Kunstwerkplaats, een bibliotheek en een evenementenzaal hier onderdak. 

Deel deze pagina