De vrouwen van het Mauritshuis

Internationale vrouwendag 2023

Clara Peeters Stilleven Met Kazen Amandelen En Krakelingen Mh1203 Mauritshuis

Op Internationale Vrouwendag zetten we de schijnwerper op vrouwen die het lukte zich naar de top van de 17e eeuwse kunstwereld te schilderen. Tijdens de gratis rondleidingen en lezingen krijg je een kijkje in de dagelijkse praktijk van sterren als Clara Peeters, Michaelina Wautier, Judith Leyster en anderen.

Internationale Vrouwendag

Waarom kennen we zo weinig vrouwelijke kunstenaars uit de 17e eeuw? Waren ze er niet? (Jawel.) Hadden ze geen talent? (Jawel.) Waren ze niet beroemd genoeg? (Jawel.) Er waren vrouwelijke kunstenaars die hofschilder waren. Er waren vrouwelijke kunstenaars van wie de schilderijen bij vorsten aan de muur hingen. Er waren vrouwelijke kunstenaars die hun schilderijen voor 1000 gulden verkochten (ter vergelijking: Rembrandt ontving gemiddeld 500 gulden voor een schilderij).

Hoe kan het dan dat we vandaag de dag bijna geen 17e eeuwse kunstenaressen kennen? Dat komt vooral door de maatschappelijke omstandigheden waar vrouwen mee te maken hadden. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat zij kunstenaar werden. En dus moesten vrouwen nogal wat obstakels overwinnen, waar mannen helemaal geen last van hadden. Daarom zijn er veel meer mannelijke kunstenaars dan vrouwelijke.

Op Internationale Vrouwendag zetten we de schijnwerper op vrouwen die het desondanks lukte zich naar de top van de 17e eeuwse kunstwereld te schilderen. Tijdens rondleidingen en lezingen krijg je een kijkje in de dagelijkse praktijk van sterren als Clara Peeters, Michaelina Wautier, Judith Leyster en anderen.

Rachel Ruysch Vaas Met Bloemen Mh0151 Mauritshuis
Rachel Ruysch, Vaas met bloemen, 1700

Rondleiding Vrouwen in de schilderkunst

Let op! Deze rondleidingen zijn volgeboekt

Vraag mensen een vrouwelijke kunstenaar uit de 17e eeuw te noemen en het blijft stil. Waarom kennen we zo weinig vrouwelijke kunstenaars uit die tijd? Waren ze er niet? Integendeel.

In deze rondleiding nemen we je mee langs de verborgen parels van de geschiedenis. Move over, Rembrandt. Hier zijn Judith Leyster, Michaelina Wautier en vele anderen.

 • Data: 5, 8 en 12 maart
 • Tijden: op zondagen om: 11:00, 13:00 en 15:00 uur. Op woensdag 8 maart om: 13:00 en 15:30 uur.
 • Duur: circa 60 minuten
 • Kosten: gratis maar er is wel een reservering + een entreeticket voor het museum nodig
 • Taal: Nederlands
Bezoekers Bij Meisje Met De Parel In Mauritshuis Den Haag

Rondleiding Crossdressing in de 17e eeuw

Maria van Antwerpen nam verkleed als man drie keer dienst als soldaat. Cornelia Gerritse van Bruegel vermomde zich als man om met Elisabeth Boleyn te kunnen trouwen. Prinses Maria van Oranje liet zich afbeelden in mannenkleding.

Welke rollen waren er voor vrouwen in de 17e eeuw? En wat als ze hier niet aan konden of wilden voldoen?

 • Beschikbare data (nog enkele tickets over): 5 en 12 maart
 • Tijden: op zondagen om: 10:30, 12:30 en 14:30 uur. Op woensdag 8 maart om: 12:30 en 15:00 uur.
 • Duur: circa 60 minuten
 • Kosten: gratis maar er is wel een reservering + een entreeticket voor het museum nodig
 • Taal: Nederlands
Mijtens Maria Van Oranje Mh0114 Mauritshuis
Jan Mijtens, Portret van Maria van Oranje (1642-1688), met Hendrik van Nassau-Zuylestein (overleden in 1673) en een bediende, 1665

Verhaal op zaal

Mythe, moeder of muze. Zo worden vrouwen in de kunstgeschiedenis bestempeld. Dat dit beeld veel te beperkt is laten we je zien bij de schilderijen op zaal. Vrouwen moesten er meer moeite voor doen, maar runden bedrijven en waren kunstenaar.

Kijk goed of je op internationale vrouwendag een van onze rondleiders bij een schilderij ziet staan. Je kunt gewoon aansluiten en luisteren. Er is geen reservering nodig. Aan de hand van het werk van Rachel Ruysch, Michaelina Wautier en Clara Peeters laten we je wereldbeeld kantelen.

 • Datum: 8 maart
 • Duur: circa 15 minuten per schilderij
 • Tijden: tussen 11:00 en 16:15 uur
 • Kosten: gratis maar er is wel een entreeticket voor het museum nodig
 • Taal: Nederlands
Maria Van Oosterwyck Bloemen In Een Versierde Vaas In Mauritshuis
Maria van Oosterwyck, detail van Bloemen in een versierde vaas, c. 1670-1675?