Presentatie: My Girl with a Pearl

@tobeamuse

6 februari - 4 juni 2023

Vanaf februari 2023 is ons wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk, het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de Vermeer-tentoonstelling. Toch zal de geest van het Meisje de Vermeerzaal niet verlaten…

Vorig jaar deed Het Mauritshuis een oproep: creëer jouw eigen Meisje - geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer - en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen.

Deze Open Call heeft een explosie aan creativiteit veroorzaakt. Maar liefst 3.482 Meisjes vanuit de hele wereld vonden hun weg naar Den Haag. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. 

Een selectie van alle ingezonden werken wordt vanaf 6 februari digitaal in een loop vertoond op de plek waar het echte Meisje altijd hangt. De 170 geselecteerde creaties zijn afkomstig uit onder meer Argentinië, Colombia, Costa Rica, Kroatië, Ghana, Iran, Mexico, Portugal, Roemenië, Rusland, Vietnam en Zuid-Afrika.
Ook presenteren we in de Vermeerzaal vijf creaties waarvan het museum een print heeft gemaakt. Deze zijn afkomstig uit El Paso (VS), Moskou, Berlijn, Haarlem-Santpoort en Apeldoorn.

De presentatie My Girl with a Pearl laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen. In een zoon of dochter, in knopen, een strijkbout of enkele vegen van een kwast. Het museum wordt tijdelijk verrijkt met hedendaagse kunst van nieuwe makers, waardoor het eeuwenoude werk van Johannes Vermeer misschien zelfs nóg een beetje specialer wordt.

Op 1 april 2023 keert het Meisje met de parel terug naar Den Haag. Vanaf dan kan iedereen haar weer bezoeken in het Mauritshuis.

Image: @tobeamuse.

Allemaal mooie Meisjes

Johannes Vermeer, de schilder van het Meisje, krijgt in 2023 bijzondere aandacht. Van begin februari tot begin juni is er een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum. Natuurlijk mag Meisje met de parel niet ontbreken en daarom zal zij voor een korte periode vertrekken naar Amsterdam.

Meisje met de parel is een magisch schilderij. Van over de hele wereld reizen mensen naar het Mauritshuis om dit meesterwerk in het echt te zien. Of ze dromen ervan om dat te doen. Voor velen is het meisje ook een inspiratiebron, een muze.

We wisten het al een tijdje: de creativiteit van Meisje-fans is eindeloos. Het meesterwerk dat Vermeer ooit maakte is uitgegroeid tot een icoon van de schilderkunst en een symbool van schoonheid. Al jarenlang ontvangen wij tekeningen, zelfportretten en andere creatieve uitspattingen geïnspireerd op het Meisje.

Als museum zijn wij natuurlijk gek op verzamelen en daarom begonnen wij het Instagram account @mygirlwithapearl. De meest bijzondere versies delen wij hier op onze beurt weer met jullie.

@Nanankang
Inzending van @nanankang

@mygirlwithapearl

My Girl with a Pearl wordt mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

NN Logo wit pagina