Presentatie: My Girl with a Pearl

@tobeamuse

6 februari - 4 juni 2023

Vanaf februari 2023 is ons wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk, het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de Vermeer-tentoonstelling. Toch zal de geest van het Meisje de Vermeerzaal niet verlaten…

Vorig jaar deed Het Mauritshuis een oproep: creëer jouw eigen Meisje - geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer - en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen.

Deze Open Call heeft een explosie aan creativiteit veroorzaakt. Maar liefst 3.482 Meisjes vanuit de hele wereld vonden hun weg naar Den Haag. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. 

Een selectie van 170 ingezonden werken wordt vanaf 6 februari digitaal in een loop vertoond op de plek waar het echte Meisje altijd hangt. 

Image: @tobeamuse.

Allemaal mooie Meisjes

De presentatie My Girl with a Pearl laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen. In een zoon of dochter, in knopen, een strijkbout of enkele vegen van een kwast. Het museum wordt tijdelijk verrijkt met hedendaagse kunst van nieuwe makers, waardoor het eeuwenoude werk van Johannes Vermeer misschien zelfs nóg een beetje specialer wordt.

De 170 geselecteerde creaties in de loop zijn afkomstig uit onder meer Argentinië, Colombia, Costa Rica, Kroatië, Ghana, Iran, Mexico, Portugal, Roemenië, Rusland, Vietnam en Zuid-Afrika. Ook presenteren we in de Vermeerzaal vijf creaties waarvan het museum een print heeft gemaakt. Deze zijn afkomstig uit El Paso (VS), Moskou, Berlijn, Haarlem-Santpoort en Apeldoorn.

Op 1 april 2023 keert het Meisje met de parel terug naar Den Haag. Vanaf dan kan iedereen haar weer bezoeken in het Mauritshuis.

My Girl with a Pearl wordt mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

@Nanankang
Inzending van @nanankang

My Girl with a Pearl wordt mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

nationale nederlanden

#mygirlwithapearl