Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Maurits&, donderdagavond-event vol kunst, inspiratie en gezelligheid

Nog nooit in het Mauritshuis geweest? Of de hoogste tijd om weer eens te gaan? Kom naar Maurits& op de donderdagavond. Ontdek het Mauritshuis door de ogen van een spraakmakende persoonlijkheid. Beleef een unieke en inspirerende avond met kunst, bijzondere verhalen en ontmoetingen, muziek, workshops en veel gezelligheid.

Donderdag 11 april: Maurits& Frank

De snijtafel op het schildersdoek

Dit jaar herdenken we in Nederland de 350e sterfdag van Rembrandt. Een van zijn beroemdste schilderijen is De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp (1632). Het behoort tot de vaste collectie van dit museum en is nu een van de prominente werken in de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis.

Speciaal voor deze editie van Maurits& hebben we chirurg Frank IJpma (1980) uitgenodigd als gastdirecteur. Hij weet veel van anatomische lessen in de 17e eeuw en de wijze waarop Rembrandt en andere Hollandse meesters deze in beeld brachten. Tijdens deze Maurits&-avond brengen we De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp tot leven in een twee uur durend programma vol verrassende activiteiten. Na deze avond kijk je met hele andere ogen naar Rembrandt en zijn meesterwerk.Frank IJpma is chirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tijdens zijn studie geneeskunde raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van het chirurgijns vak en de achtergronden van de anatomische lessen in de Gouden Eeuw. In 2014 promoveerde hij op een studie naar een beroemde reeks schilderijen van anatomische lessen van het Amsterdamse chirurgijnsgilde. Het gilde dat ook Rembrandt de opdracht gaf voor zijn later beroemd geworden meesterwerk. Door onderzoek naar de originele gildearchieven en anatomische studies, ontdekte Frank dat de schilderijen niet zo waarheidsgetrouw zijn als ze doen lijken en dat ze anatomisch ook niet helemaal kloppen. Samen met professor Van Gulik schreef Frank hierover het boek ‘Amsterdamse anatomische lessen ontleed’ (2013). Ook werkte Frank in 2013 mee aan de tentoonstelling De anatomische les - van Rembrandt tot Damien Hirst van het Gemeentemuseum Den Haag.

Tijdens Maurits& zal Frank uit de doeken doen wat het verhaal is achter Rembrandts meesterwerk, de afgebeelde chirurgijns, het lijk en de ontleding, en legt hij een link met de huidige heelkunde.

Programma

Vanaf 18.15 uur
Inloop en ontvangst

19.00 uur
Opening Maurits& Frank

19.15 - 21:00 uur
Bezoek aan de collectie en verrassende activiteiten in het museum

Tot 22.00 uur
Borrel en muziek

22.00 uur
Afsluiting avond

Tickets

Bestel nu alvast je tickets voor de Maurits&-avond. Hiervoor boek je een gratis toegangsbewijs voor de activiteiten & een geldig toegangsbewijs voor het museum. Ben je in het bezit van een Museumkaart of een BGL VIP-kaart, dan is toegang tot het museum gratis. 

Hapje eten van tevoren?

In de Brasserie van het Mauritshuis kun je de hele avond terecht voor een Maurits&-daghap, specialiteiten van de kaart, snacks en drankjes. Speciaal voor deze avond samengesteld.

Blik terug op vorige edities

Eerdere gastdirecteuren waren o.a. Vik Muniz, Pat Smith, Harold Hamersma, Eva Jinek, Jan Taminiau, Mark Rutte, André Kuipers, Wim Pijbes, Robert Kranenborg, Abdelkader Benali, Laurentien van Oranje, Neelie Kroes, Do, Tracy Chevalier, Imara Limon, Dominic Seldis, Peter Vandermeersch, Jort Kelder, Edwin Oudshoorn, Nupur Kohli, Pieter Zwart, Sjoerd van Schuylenburgh, Bibian Mentel en Corine Koole.
Maurits& wordt mogelijk gemaakt door NN Group


Wanneer

Datum: donderdag 13 september 2018

Tijdslot: 18.15 - 22.00 uur

Tickets

Deze activiteit is helaas volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.
Terug naar de activiteitenagenda

Deel deze pagina