Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Lezingen

Het Mauritshuis organiseert regelmatig lezingen. U bent van harte welkom!

Kaartjes voor onze lezingen koopt u online of aan de kassa van het Mauritshuis.
(Zo lang de voorraad strekt.)

  • Aanvang: 14:00 uur
  • Duur: ca. 60 minuten
  • Leeftijd: 18 jaar en ouder
  • Kosten: € 5,- p.p. 
  • Locatie: Mauritshuis (Nassauzaal)
Let op: Wanneer u ook het museum wilt bezoeken, dient u in het bezit te zijn van een geldig entreebewijs

mh0168_Jan_Steen_doktersbezoek

Zaterdag 23 februari 2019 - Museum op recept

Wetenschapsjournalist Mark Mieras over hoe het museum ons beter maakt.

Waarom hoeven museum bezoekers minder vaak naar de dokter, zijn ze optimistischer en minder bang? En wat kan de bijdrage zijn van het museum aan de draagkracht en weerbaarheid van mensen met Alzheimer of kanker? In zijn lezing neemt wetenschapsjournalist Mark Mieras ons mee op een ontdekkingstocht op het grensvlak van kunst, museum en gezondheid. Voor het Mauritshuis schreef hij onlangs de literatuurstudie Museum op recept, met verrassende neuro-wetenschappelijke inzichten: hoe maakt het museum ons beter?

Mark Mieras (1962) is auteur van onder andere 'Ben ik dat?' en ‘Liefde’. Deze bestsellers geven een onthullend en herkenbaar beeld van onze bewegelijke hersenen. In zijn werk staan menselijke elementen centraal als trots en betekenis, identiteit en sociale cohesie, spel en plezier. “De zachte factoren stellen op de langere termijn harde randvoorwaarden aan ons functioneren”, aldus Mieras, die ooit cum laude afstudeerde als theoretisch natuurkundige.  Boek tickets


Zaterdag 23 maart 2019 - Rembrandt en de Gouden Eeuw

Conservator Charlotte Rulkens over de achtergrond van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis.

Het Mauritshuis bezit één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. In het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019 toont het museum voor de eerste keer alle 18 schilderijen die ooit als Rembrandt zijn verworven. Ook de schilderijen die inmiddels niet meer aan de meester worden toegeschreven.

Boek tickets


Andy Warhol, Portret van Koningin Beatrix

Zaterdag 20 april 2019 - Van Key tot Warhol: Oranje-portretten in het Mauritshuis

Hoofdconservator Quentin Buvelot over de uiteenlopende portretten van het koningshuis.

In de loop der eeuwen zijn vele portretten vervaardigd van de leden van het Huis Oranje-Nassau. Hun gezichten zijn daardoor deel geworden van ons collectieve geheugen. Wie zijn geheugen wil opfrissen, kan komen luisteren naar een lezing van Quentin Buvelot, hoofdconservator van het Mauritshuis. In de collectie van dit museum zijn uiteenlopende portretten van de Oranjes te zien, van de 16de-eeuwse schilder Adriaen Key, tot de 20ste-eeuwse kunstenaar Andy Warhol. In de lezing is ook aandacht voor moderne portretten van andere Europese koningshuizen en wordt een blik vooruit geworpen op de toekomst.

Boek tickets


Zaterdag 11 mei 2019 - Bewogen beeld, op zoek naar Johan Maurits

Conservator Lea van der Vinde over de beeldvorming over Johan Maurits door de eeuwen heen.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Bewogen beeld vertelt conservator Lea van der Vinde over het beeld dat we van Johan Maurits hebben, hoe zich dat heeft ontwikkeld en hoe zijn geschiedenis vanuit verschillende perspectieven kan worden bekeken. Want hoewel Johan Maurits bij veel mensen bekend is vanwege zijn invloed op architectuur, kunst en wetenschap, is zijn levensverhaal ook verweven met koloniale geschiedenis.

Gratis toegankelijk; reserveren niet nodig.

Vrienden beleven meer

Er is maandelijks een speciale Vriendenlezing op dinsdag. Ook Vriend worden van het Mauritshuis? Bekijk onze mogelijkheden.
De publiekslezingen op zaterdag vallen buiten het gratis aanbod van Vriendenactiviteiten. 

Deel deze pagina