Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Doen

Verschillende leuke doe-activiteiten voor kinderen die je samen kunt doen, maar die je kind ook alleen kan doen als jij even met iets anders bezig bent. Wij hebben verschillende opdrachtjes op een rij gezet.

Stilleven

Een stilleven is een schilderij waar allemaal dingen op staan die niet kunnen bewegen. Zoals deze, die is geschilderd door Balthasar van der Ast. Wat herken je op dit schilderij?

Opdracht: Maak je eigen stilleven

Verzamel in huis spullen waarmee je zelf een stilleven kunt maken. Leg deze op een tafel. Denk goed na over hoe alles bij elkaar staat, dat noem je compositie. Staat alles naast elkaar? Of achter elkaar? Wat staat vooraan en wat achteraan? Wat vind jij het beste?

Heb je de goede compositie gevonden? Maak er dan een foto van of een schilderij.

  • Leeftijd: 7+
  • Zelfstandig te doen
Stilleven Balthasar van der Ast in Mauritshuis te Den Haag Balthasar van der Ast, Fruitstilleven met schelpen en tulp, 1620

Vermeer_Meisje_met_de_parel_Mauritshuis_Museum_Den_Haag Johannes Vermeer, Meisje met de parel, c. 1665

Fantasie

Het Meisje met de parel is een heel mooi, maar ook geheimzinnig schilderij. Wie is dit meisje? Hoe zou ze heten? Waar was ze toen dit schilderij werd geschilderd? Waar kijkt ze naar? Wat wil ze zeggen? Waar woont ze? Hoe ziet ze er verder uit? Om deze vragen te beantwoorden heb je jouw eigen fantasie nodig.

Opdracht: Maak het schilderij af

Bedenk hoe het schilderij van het Meisje met de parel er verder uitgezien kan hebben. Print de afbeelding van het meisje en maak het schilderij af met kleurpotloden, stiften, verf en natuurlijk je eigen fantasie.

De hoedjes van Rembrandt

Rembrandt heeft heel veel schilderijen van mensen gemaakt, dat noem je portretten. Vaak schilderde hij hen met bijzondere kleding en gekke hoeden, zoals deze. 

Opdracht: Ontwerp een hoed voor Rembrandt

Hiernaast zie je in het midden van de onderste rij een schilderij dat Rembrandt van zichzelf maakte. Print de afbeelding uit en ontwerp een nieuwe hoed voor Rembrandt.


Rembrandt van Rijn portretten Museum Mauritshuis te Den Haag Rembrandt van Rijn, verschillende portretten en zelfportret

Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1669

Zelfportret

Rembrandt maakte meer dan 80 schilderijen en tekeningen van zichzelf. Om te oefenen, maar ook om aan anderen te laten zien hoe goed hij kon tekenen en schilderen. Dit is een van de laatste die hij maakte. Kun jij ook een zelfportret maken? De schilderijlijst hebben wij alvast gemaakt.

Print de lijst uit, ga voor de spiegel zitten en maak een portret van jezelf. Veel plezier en succes!


Tentoonstelling maken

In het Mauritshuis hangen de mooiste schilderijen uit de 17de eeuw. Soms lenen we ook schilderijen die we dan een tijdje mogen laten zien aan het publiek. Die hangen we zo mooi mogelijk bij elkaar in een grote zaal. Dat noem je een tentoonstelling. Die tentoonstellingen zien er altijd anders uit. Kijk maar. 

Opdracht: Maak een tentoonstelling

Pak een groot vel papier, dat is je museummuur. Print de plaatjes die je hieronder kunt downloaden en knip de mooiste schilderijen uit die je wil gebruiken voor je tentoonstelling. Je kunt ook andere plaatjes gebruiken uit tijdschriften of de krant of je kunt zelf schilderijen tekenen. Leg ze op het grote vel zoals jij dat het beste vindt en plak ze op. Misschien wil je de muur eerst nog een mooie kleur geven of teken je bijzondere lijsten om de schilderijen. Zo maak je er een echte tentoonstelling van.

Geef je jouw tentoonstelling ook een titel? Die kun je bovenaan schrijven. Om het nog echter te maken zou je in plaats van een vel papier ook een (schoenen)doos om kunnen toveren tot museum.


Tentoonstellingszaal_met_Meisje_met_de_parel_Museum_Mauritshuis_Den_Haag Tentoonstellingszaal_Mauritshuis_Den_Haag_01 Tentoonstellingszalen in het Mauritshuis te Den Haag

Mauritshuis Praatplaat: Achter de muren van het Mauritshuis

Ga jij weleens naar het Mauritshuis? Ontdek thuis wat je in een museum allemaal kunt doen.  

Mauritshuis Praatplaat

De digitale scheurkalender

  • Leeftijd: groep 5 tot en met 8 
  • Zelfstandig te doen vanaf 7 jaar

De scheurkalender is een leuke en laagdrempelige kennismaking met kunst. Je kunt hem gebruiken als een inspirerend tussendoortje, dat op elk moment van de dag kan worden ingezet. De kalender is gemaakt door verschillende Nederlandse musea en bevat een mix van fotografie, wetenschap, cultureel erfgoed en beeldende kunst. Van een toverlantaarn en een oude schooltas tot Vermeer en Vincent van Gogh.

De kalender Schatten in de klas is gratis te gebruiken via digitalescheurkalender.com

Screenshot van de digitale kunstkalender met beeld van Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Bosschaert

Blijf op de hoogte