Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Kerstvakantie: kinderactiviteiten voor thuis

We zitten helaas weer thuis, maar gelukkig kun je het Mauritshuis ook vanuit huis bezoeken! Wandelend door ons gloednieuwe megapixelmuseum geniet je virtueel van de mooiste verhalen achter de meesterwerken. Bekijk bijvoorbeeld de sprookjesachtige wintertaferelen uit de collectie zoals IJsvermaak van Hendrick Avercamp. Maurits Muis laat je graag zijn eigen huis zien, het museum, en zijn vrienden uit de schilderijen! Luister naar het spannende avontuur dat hij beleefde of ga zelf thuis aan de slag met doe-opdrachtjes.

Maurits Muis in het Mauritshuis

Maurits Muis maakte speciaal voor jullie een paar filmpjes die je lekker thuis kunt bekijken, zoals de kerstfilms hieronder.

Bekijk via de link de andere filmpjes, waarin Maurits Muis je zijn favoriete schilderijen laat zien! En hij heeft ook nog een paar leuke opdrachten voor jou om zelf te doen.

Luisteren: Maurits Muis zoekt de klokkenmaker

Een spannend verhaal om lekker naar te luisteren. Maar je kunt ook tijdens het luisteren een tekening maken van (een stukje van) het verhaal. Veel plezier!

Luisteren: Het kerstverhaal van ia, het ezeltje

Een speciaal kerstverhaal gemaakt en ingesproken door Mauritshuis Directeur Martine Gosselink. Veel luisterplezier!


Workshop: Sneeuwlandschap

We hopen natuurlijk weer op een witte kerst, maar die kun je ook zelf maken.

  • Leeftijd 4+
  • Zelfstandig te doen

Dit heb je nodig:

- een stevig vel wit papier

- lijm

- schaar

- witte dingen om mee te knutselen zoals:

- watten

- wattenstaafjes

- wc-papier

- verschillende soorten stukjes wit papier (het papier van een krant ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een tijdschrift)

- witte rijst

- witte wol

- verbandgaasjes

- en wat je allemaal nog meer kunt vinden

Alles verzameld?

Bekijk dan eerst de landschapschilderijen hiernaast en probeer deze na te maken met alle witte materialen die je op tafel hebt liggen. Of verzin je eigen landschap.

Veel plezier!


Berglandschap met waterval in Mauritshuis Roelant Roghman, Berglandschap met waterval, c. 1660 - 1670 Salomon van Ruysdael Riviergezicht met kerk en veerpont in het Mauritshuis Salomon van Ruysdael, Riviergezicht met kerk en veerpont, 1649 Jacob van Ruisdael Gezicht op kasteel Bentheim in Mauritshuis
Salomon van Ruysdael, Gezicht op kasteel Bentheim, c. 1652 - 1654

Speurtocht: Winter in het Mauritshuis

Wandel virtueel door het Mauritshuis, luister naar directeur Martine Gosselink, en bekijk de schilderijen tot in het allerkleinste detail. Kan jij de volgende winterschilderijen vinden? IJsvermaak van Hendrick Avercamp, Het loflied van Simeon van Rembrandt, De aanbidding der herders van Jacob Jordaens. En misschien kom je onderweg nog wel meer winterschilderijen tegen. 

Ijsvermaak van Avercamp in het Mauritshuis
Hendrick Avercamp, IJsvermaak, c. 1610
Het loflied van Simeon in Mauritshuis Den Haag
Rembrandt van Rijn, Het loflied van Simeon, 1631
De aanbidding door Jordaens in museum Mauritshuis Den Haag
Jacob Jordaens, De aanbidding der herders, c. 1617

Het museum is te bezoeken via de link hieronder, of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play.


Een virtuele tour door de zalen van het Mauritshuis

Het museum is te bezoeken via de link hierboven, of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play.

Mauritshuis Kleurplaten

Voor kinderen hebben wij kleurplaten van schilderijen die in het Mauritshuis te zien zijn. Print ze uit en kleur ze in.


Maurits Muis met Meisje met de parel in Mauritshuis Johannes Vermeer, Meisje met de parel, 1665

Rembrandt van Rijn portretten kerst Museum Mauritshuis te Den Haag Rembrandt van Rijn, verschillende portretten en zelfportret

Opdracht: Ontwerp een warme muts voor Rembrandt 

Rembrandt heeft heel veel schilderijen van mensen gemaakt, dat noem je portretten. Vaak schilderde hij hen met bijzondere kleding en gekke hoeden, zoals deze. 

Hiernaast zie je in het midden van de onderste rij een schilderij dat Rembrandt van zichzelf maakte. Print de afbeelding uit en ontwerp een nieuwe hoed voor Rembrandt.

Opdracht: Maak samen een winterverhaal

Ieder schilderij vertelt zijn eigen verhaal en iedereen die het schilderij bekijkt ziet zijn eigen verhaal. Welk verhaal zie jij?

Kies een schilderij en bekijk het goed. Maak samen een winterverhaal bij het schilderij door om de beurt een zin toe te voegen. Schrijf het op dan kun je het later nog eens teruglezen of met ons delen op social media.

Bekijk de voorbeelden hieronder en klik erop om ze op een groter formaat te bekijken, te kunnen inzoomen of er meer over te lezen. 

  • Leeftijd: 4+
  • Om samen te doen

Blijf op de hoogte