Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Vervlogen - geuren in kleuren

Heb jij ook al lentekriebels? Het is langer licht, de vogels fluiten, én de bloemen beginnen weer te bloeien! Daardoor ruikt het buiten ook anders. Als het museum weer open gaat kun je de tentoonstelling Vervlogen - geuren in kleuren komen bekijken én komen ruiken. Een hele bijzondere tentoonstelling waarbij je de 17de eeuw niet alleen met je ogen kunt beleven, maar ook met je neus. Hieronder alvast wat opdrachten als voorproefje.

Opdracht: Speuren naar geuren

In het Mauritshuis kun je veel schilderijen bekijken. Maar als je ze ook zou kunnen ruiken, welke geuren zou je dan opsnuiven? Wandel virtueel door het Mauritshuis en ga op zoek naar deze schilderijen. Wat zou je allemaal ruiken als je in dit schilderij kon stappen? Misschien kom je onderweg nog wel meer lekkere en stinkende luchtjes tegen.

  • Leeftijd 4+
  • Samen doen 

Het museum is te bezoeken via de link hieronder, of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play.


Een virtuele tour door de zalen van het Mauritshuis

Opdracht: Doe een geurquiz

In het Mauritshuis kun je binnenkort niet alleen schilderijen bekijken, maar ook ruiken. Organiseer thuis een geurquiz om alvast te oefenen.

Ga op zoek naar dingen die lekker (of minder lekker) ruiken. Je kunt zoeken in het kruidenrekje, in de koelkast, in de badkamer en misschien ook wel in de wasmand.

Blinddoek je familie en/of vrienden en laat hen om de beurt een geur ruiken.

Wie heeft de meeste geuren goed geraden?

  • Leeftijd 4+
  • Zelfstandig te doen

Stilleven Balthasar van der Ast in Mauritshuis te Den Haag

Balthasar van der Ast, Fruitstilleven met schelpen en tulp, 1620

Neuzen uit schilderijen uit het Mauritshuis te Den Haag

Opdracht: De neus

Om goed te kunnen ruiken is je neus natuurlijk superbelangrijk. Iedere neus is anders, kijk maar hiernaast.

Welke neus vind jij het mooiste? Hoe ziet jouw neus eruit?

Kun jij een tekening maken van je neus?

Kijk maar goed hieronder hoe je dat kan doen.

Opdracht: Bloeiende bloemen

In de 17de eeuw bloeiden er in de winter weinig bloemen. Om toch het hele jaar bloemen in huis te hebben hingen rijke mensen een schilderij van een bos bloemen aan de muur. En dat kun jij natuurlijk ook doen.

Laat je inspireren door het bloemenschilderij hiernaast en maak je eigen bos bloemen waar je het hele jaar van kunt genieten!

Je kunt natuurlijk schilderen of tekenen, maar ook knippen en plakken. Gebruik je de bloemen hieronder als voorbeeld of verzin je een eigen bloem? Buiten vind je ook al voorbeelden, de eerste sneeuwklokjes staan al in bloei. Maak je er ook een mooie vaas bij?

We zijn heel benieuwd naar het resultaat. Dat kun je met ons delen via #mauritshuis en #mauritshuisathome

Blijf op de hoogte