Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Voorjaarsvakantie kinderactiviteiten voor thuis

Het is voorjaarsvakantie (of krokusvakantie - heb je ze al zien staan buiten?)! Naast buiten spelen, naar de speeltuin en wandelingen in het bos dé tijd om lekker thuis te knutselen, tekenen en verven. Wij hebben alvast de leukste thuisactiviteiten die passen bij het thema voorjaarsvakantie voor je op een rij gezet! Niet alleen leuk om te doen, maar zo leren kinderen ook spelenderwijs de schilderijen uit het museum kennen. Van winterse taferelen tot kleurrijke bloemstillevens.


Verkleden als een schilderij kinderactiviteit Museum Mauritshuis te Den Haag Verkleden als schilderijen kinderactiviteiten Museum Mauritshuis te Den Haag

Opdracht: Verkleden

Misschien wilde je in de voorjaarsvakantie carnaval vieren en je verkleden als een prinses of een piraat. Maar je kunt ook verkleden als een schilderij!

Kies een van de schilderijen hiernaast of een ander schilderij uit onze collectie.

Ga op zoek naar spullen om je te verkleden en laat een mooie foto van jezelf maken.

Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig naar het resultaat. Als je het leuk vindt mag je de foto naar ons sturen of gebruik #mauritshuis en #mauritshuisathome.

Je kunt daarnaast ook #tussenkunstenquarantaine gebruiken.

Workshop: Sneeuwlandschap

De sneeuw is helaas niet blijven liggen tot aan de voorjaarsvakantie. Misschien kun je niet in de sneeuw spelen, maar je kunt wel je eigen sneeuwlandschap maken!

  • Leeftijd 4+
  • Zelfstandig te doen

Dit heb je nodig:

- een stevig vel wit papier

- lijm

- schaar

- witte dingen om mee te knutselen zoals:

- watten

- wattenstaafjes

- wc-papier

- verschillende soorten stukjes wit papier (het papier van een krant ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een tijdschrift)

- witte rijst

- witte wol

- verbandgaasjes

- en wat je allemaal nog meer kunt vinden

Alles verzameld?


Berglandschap met waterval in Mauritshuis Roelant Roghman, Berglandschap met waterval, c. 1660 - 1670 Salomon van Ruysdael Riviergezicht met kerk en veerpont in het Mauritshuis Salomon van Ruysdael, Riviergezicht met kerk en veerpont, 1649

Bekijk dan eerst de landschapschilderijen hiernaast en probeer deze na te maken met alle witte materialen die je op tafel hebt liggen. Of verzin je eigen landschap.

Veel plezier!

Speurtocht: Winter in het Mauritshuis

Wandel virtueel door het Mauritshuis, luister naar directeur Martine Gosselink, en bekijk de schilderijen tot in het allerkleinste detail. Kan jij de volgende winterschilderijen vinden? IJsvermaak van Hendrick Avercamp, Allegorie op de winter van Nicolaes Pietersz Berghem, Winterlandschap met boerderij van Esaias van der Velden. En misschien kom je onderweg nog wel meer winterschilderijen tegen.

Hendrick Avercamp IJsvermaak Mauritshuis Den Haag
Hendrick Avercamp, IJsvermaak, c. 1610
Allegorie op de winter van Nicolaes Berghem Museum Mauritshuis te Den Haag Nicolaes Pietersz Berghem, Allegorie op de winter , 1670
Winterlandschap met boerderij van Esias van der Velden Museum Mauritshuis te Den Haag
Esaias van der Velden, Winterlandschap met boerderij, c. 1624

Het museum is te bezoeken via de link hieronder, of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play.


Een virtuele tour door de zalen van het Mauritshuis

Het museum is te bezoeken via de link hierboven, of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play.


Rembrandt van Rijn portretten met warme mutsen Museum Mauritshuis te Den Haag Rembrandt van Rijn, verschillende portretten en zelfportret

Opdracht: Ontwerp een warme muts voor Rembrandt 

Rembrandt heeft heel veel schilderijen van mensen gemaakt, dat noem je portretten. Vaak schilderde hij hen met bijzondere kleding en gekke hoeden, zoals deze. 

Hiernaast zie je in het midden van de onderste rij een schilderij dat Rembrandt van zichzelf maakte. Print de afbeelding uit en ontwerp een nieuwe warme muts voor Rembrandt.

Opdracht: Maak samen een winterverhaal

Ieder schilderij vertelt zijn eigen verhaal en iedereen die het schilderij bekijkt ziet zijn eigen verhaal. Welk verhaal zie jij?

Kies een schilderij en bekijk het goed. Maak samen een winterverhaal bij het schilderij door om de beurt een zin toe te voegen. Schrijf het op dan kun je het later nog eens teruglezen of met ons delen op social media.

Bekijk de voorbeelden hieronder en klik erop om ze op een groter formaat te bekijken, te kunnen inzoomen of er meer over te lezen. 

  • Leeftijd: 4+
  • Om samen te doen

Blijf op de hoogte