Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Nieuwe aanwinst Mauritshuis

Het Mauritshuis is vanaf vandaag een bijzonder bloemstilleven rijker: Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan (c.1562) van de Duitse schilder Ludger tom Ring II (1522-1584).

Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan (c.1562) van Ludger tom Ring II
Ludger tom Ring II (1522-1584), Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan, c.1562.

Paneel (verkleind) 35 x 15,5 cm. Mauritshuis, Den Haag, in langdurig bruikleen van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis (nieuwe aanwinst).

We hebben het schilderij in langdurig bruikleen gekregen van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, die het onlangs op een veiling in New York kocht. Het paneeltje is een ongewoon vroeg voorbeeld van een zelfstandig bloemstilleven en is daarmee uiterst zeldzaam.

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis: “Een vroeg zestiende-eeuws geschilderd bloemstilleven zoals deze aanwinst was nog niet aanwezig in het Mauritshuis of in een andere Nederlandse openbare verzameling. Het Mauritshuis had daarom al lang de wens om een dergelijk schilderij aan de verzameling toe te voegen. Bovendien was van Ludger tom Ring tot vandaag geen enkel werk vertegenwoordigd in een Nederlandse collectie. Wij zijn onze Vrienden ongelofelijk dankbaar dat zij dit werk voor ons verworven hebben.”

Een bijzonder vroeg boeketje

Zelfstandige bloemstillevens kwamen vóór 1600 nauwelijks voor. Boeketten verschenen tot dan hooguit als onderdeel van een groter geheel, bijvoorbeeld bij een voorstelling van Maria. Als het eerste zelfstandige bloemstilleven wordt vaak een schilderij van Hans Memling genoemd, maar dit boeket uit omstreeks 1485-1490 is op de achterzijde van een mansportret geschilderd. Oorspronkelijk was dat portret onderdeel van een tweeluik met Maria, zodat het bloemstilleven alleen in gesloten toestand was te zien.

Na 1600 werden bloemen populair als een zelfstandig onderwerp voor schilderijen. Kunstenaars als Jan Brueghel I en Ambrosius Bosschaert I gingen toen ongeveer tegelijkertijd bloemstillevens schilderen. Ludger tom Ring liep daar zo’n veertig jaar op vooruit. Hij was dus een eenzame pionier, van wie we naast de aanwinst nog zes andere geschilderde bloemstillevens kennen, alle in buitenlandse verzamelingen.

De nieuwe aanwinst is vanaf vandaag direct in het museum te bekijken. U vindt het paneel in zaal 7.

In de media is veel aandacht besteed aan de nieuwe aanwinst. Een overzicht vindt u in ons mediarapport.

Deel deze pagina