Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Vriendenstichting feliciteert Mauritshuis met zeventiende-eeuws rozenboeket

De Vrienden van het Mauritshuis feliciteerden ons op een wel heel bijzondere wijze met twee jaar heropening. Op maandag 27 juni maakten zij bekend het schilderij Rozen in een glazen vaas uit c.1640-1645 van Jacob van Hulsdonck (1582–1647) na aankoop in langdurig bruikleen te geven aan het museum.

Rozen in een glazen vaas

De boeketten op de meeste zeventiende-eeuwse bloemstillevens bestaan uit veel verschillende soorten bloemen, maar Van Hulsdonck selecteerde voor dit kleine schilderijtje alleen rozen. Het lijkt daarmee natuurlijker dan veel andere bloemstillevens. Het is bovendien met grote precisie geschilderd, van de waterdruppels op de bladeren tot en met de meikever rechtsvoor.

De nieuwe aanwinst is nu te zien in zaal 13 van het Mauritshuis.

Jacob van Hulsdonck (1582 – 1647)

Jacob van Hulsdonck werd in 1582 in Antwerpen geboren, maar bracht zijn jeugd door in Middelburg waar hij het vak leerde. In Middelburg, destijds een centrum voor botanisten, kwam hij in contact met stilleven specialisten Ambrosius Bosschaert de Oude en Jan Brueghel de Oude. Mogelijk werd hij zelfs door Bosschaert opgeleid. In 1608 werd hij meester in het Sint-Lucasgilde in Antwerpen.

Verhaal op zaal

Ter ere van de nieuwe aanwinst staat Verhaal op zaal, ons gratis kunstpraatje op zaal, van 27 juni tot en met 1 juli geheel in het teken van Rozen in een glazen vaas van Van Hulsdonck. U bent iedere dag van harte welkom om 16.15 uur in zaal 13 van het Mauritshuis.

Wie jarig is trakteert

Precies twee jaar geleden opende het Mauritshuis de deuren na een uitgebreide verbouwing. Graag willen we het publiek bedanken voor de steun en fantastische reacties die wij de afgelopen twee jaar hebben ontvangen.

Daarom is aanstaande donderdagavond 30 juni van 18.00 tot 20.00 uur uw tweede kaartje voor het Mauritshuis gratis. Deze actie geldt ook als u zelf in het bezit bent van een Museumkaart en Vriendenpas.

Jacob van Hulsdonck, Roses in a Glass Vase

Jacob van Hulsdonck, Rozen in een glazen vaas, c. 1640-1645 Mauritshuis, Den Haag. Verworven door Stichting Vrienden van het Mauritshuis, 2016.

Maak van deze gelegenheid gebruik om onze prachtige nieuwe aanwinst te bewonderen.

Het mooiste uit de natuur

In de collectie van het Mauritshuis is het bloemstilleven bijzonder goed vertegenwoordigd. Als één van de weinige musea ter wereld kan het een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van dit genre van de zestiende eeuw tot en met de achttiende eeuw. Dit verzamelgebied kreeg de afgelopen twee jaar extra aandacht. De laatste twee aanwinsten van het Mauritshuis waren niet geheel toevallig ook bloemstillevens: Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan (c.1562) van Ludger tom Ring II en Vaas met bloemen in een stenen nis (1615) van Roelant Savery. 

In één van de kleine kabinetten van het Mauritshuis is sinds mei een tijdelijke bloemenpresentatie ingericht met de mooiste bloemenstillevens uit de collectie, inclusief Rozen in een glazen Vaas van Jacob van Hulsdonck. Deze presentatie Het mooiste uit de natuur is nog tot en met zondag 28 augustus te zien in zaal 13 van het museum. 

Het mooiste uit de natuur, bloemstillevens in het Mauritshuis

V.l.n.r: (In de spiegel) Wan-Li-vaas met bloemen van Jan Brueghel de Oude, (in de vitrine) Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan van Ludger tom Ring II, Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem, Rozen in een glazen vaas van Jacob van Hulsdonck en Stilleven met een boeket in wording van Dirck de Bray. Foto: Ivo Hoekstra 

Deel deze pagina