Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Google Arts & Culture: Meet Vermeer - Het eerste virtuele museum met alle kunstwerken van Johannes Vermeer

Google Arts & Culture en het Mauritshuis lanceren vandaag in samenwerking met 17 culturele partners in Europa en de Verenigde Staten Meet Vermeer, (‘Ontmoet Vermeer’) het eerste internationale online retrospectief voor Johannes Vermeer ooit. Hoogtepunt is de Pocket Gallery: een virtuele tentoonstelling van alle werken van de Hollandse oude meester in de Google Arts & culture-app die gebruikmaakt van augmented reality. Een droom voor Vermeer-liefhebbers wereldwijd.

Volledige oeuvre

Op initiatief van het Mauritshuis sloegen Google Arts & Culture en 17 culturele partners 1,5 jaar geleden de handen ineen om een platform in het leven roepen dat het volledige oeuvre van Vermeer (1632-1675) in zeer hoge resolutie weergeeft en een breed internationaal publiek van (kunst)historische informatie voorziet over zijn werk en leven. Uniek aan het project is de deelname van alle internationale Vermeer-collecties, zelfs van het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston (VS) waaruit in 1990 het schilderij Het concert (1664) werd gestolen dat sindsdien spoorloos is.

Vermeer-pelgrims

Alle Vermeer-musea kennen ze: Vermeer-pelgrims, die de hele wereld over reizen om álle schilderijen van de kunstenaar een keer in het echt te zien. Samen met talloze kunstliefhebbers delen zij één droom: de ultieme Vermeer-tentoonstelling met zijn gehele oeuvre op één locatie. Een evenement dat in werkelijkheid nooit zal plaatsvinden. Van Johannes Vermeer zijn slechts 36 schilderijen bekend. De kunstwerken bevinden zich in 18 collecties verdeeld over zeven landen in Europa en de Verenigde Staten. Van de meeste schilderijen laat de conditie het niet toe om te reizen of kunnen om andere redenen het museum niet verlaten.

meet vermeer

Het project ‘Meet Vermeer’

Om de werken van Vermeer in één virtuele ruimte onder te brengen is gebruik gemaakt van Pocket Gallery, een geheel nieuwe augmented reality-functie van de Google Arts & Culture-app die ieders smartphone omtovert tot een portaal naar een virtuele tentoonstelling. Gebruikers kunnen met deze techniek met hun smartphone in de hand door een tentoonstelling van het complete oeuvre van Vermeer wandelen. De tentoonstelling is samengesteld door experts van het Mauritshuis. Alle 36 schilderijen van Vermeer hangen levensgroot en perfect belicht in de virtuele ruimte, uiteraard met inbegrip van het topstuk Meisje met de parel (1665-1667) uit het Mauritshuis zelf.  Meer informatie

Blijf op de hoogte