Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Mauritshuis verwerft schilderij leermeester van Rembrandt

Het is een langgekoesterde wens van het Mauritshuis: een aansprekend en hoogwaardig schilderij van de belangrijkste leermeester van Rembrandt, Pieter Lastman (1583-1633). Met de verwerving van De prediking van Johannes de Doper uit 1627 gaat die wens nu in vervulling. Het schilderij is uit Amerikaans bezit aangekocht door de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, met steun van een particulier.


Pieter Lastman, De prediking van Johannes de Doper
Pieter Lastman, Amsterdam 1583-1633 Amsterdam, <em>De prediking van Johannes de Doper</em>, 1627, Paneel, 60 x 92 cm. Den Haag, Mauritshuis, Verworven door de Vrienden van het Mauritshuis met steun een particulier, 2018

 

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis: “De timing van de verwerving van dit schilderij van Lastman, aan het begin van het Rembrandtjaar, kon niet beter. Een representatief werk van Lastman stond al lang op het verlanglijstje van het museum vanwege de grote invloed van de kunstenaar op de jonge Rembrandt. We zijn daarom iedereen die heeft bijgedragen aan deze droomaanwinst zeer dankbaar, met name een particuliere begunstiger en de Vrienden van het Mauritshuis.”

In zijn tijd was de Amsterdamse Pieter Lastman een van de voornaamste schilders van historiestukken (schilderijen met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid). Historiestukken werden beschouwd als het hoogst haalbare voor een schilder. Om zich daarin te bekwamen, ging Rembrandt in 1625-1626 in de leer bij Pieter Lastman. Hoewel hij maar een half jaar de leermeester van Rembrandt is geweest, heeft hij een grote invloed gehad op diens ontwikkeling als schilder. De aankoop vult een lacune in de collectie van het Mauritshuis: hoewel historiestukken uit de Gouden Eeuw goed vertegenwoordigd zijn, geldt dat niet voor het werk van Lastman en de schilders uit zijn omgeving (de zogenaamde pre-Rembrandtisten).

Meer informatie.

Deel deze pagina