Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Keti Koti 2020: Stadswandeling Den Haag en Slavernij

Op 1 juli vieren en herdenken we de afschaffing van slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Het Nationale Theater heeft voor deze viering een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld.

Een van de onderdelen is een stadswandeling in Den Haag, langs plekken die een rol hebben gespeeld in het slavernijverleden. Het Mauritshuis is één van de stops tijdens deze wandeling.

Het Mauritshuis werd in de 17e eeuw gebouwd als woonhuis voor Johan Maurits van Nassau-Siegen, gouverneur-generaal van ‘Nederlands-Brazilië’. De suikerrietplantages in de kolonie draaiden op de arbeid van slaafgemaakte mensen. Een deel van het geld dat Johan Maurits in Brazilië verdiende stopte hij in de realisatie van zijn Haagse stadspaleis. Verwijzingen naar het slavernijverleden zijn ook te zien op een aantal kunstwerken uit de vaste collectie. Tijdens de stadswandeling staan we daarbij stil en delen we dit deel van de geschiedenis.

Boek nu tickets voor de stadswandeling.

Een kleine greep uit de rest van de programmering:

Historicus en auteur Karwan Fatah-Black geeft morgenavond de jaarlijkse Keti Koti lezing (livestream vanaf 20.30 uur). Karwan, gespecialiseerd in koloniale- en slavernijgeschiedenis, was een van de auteurs van onze tentoonstelling Bewogen Beeld - Op zoek naar Johan Maurits, en nog steeds lid van de adviescommissie voor ons onderzoeksproject 'Revisiting Dutch Brazil and Johan Maurits'.

Ook de indrukwekkende podcast van Maartje Duin is het beluisteren waard. In De plantage van onze voorouders onderzoekt ze de sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Bekijk het volledige Keti Koti programma.

Frans Post, Gezicht op het eiland Itamaracá in Brazilië, 1637
Frans Post, Gezicht op het eiland Itamaracá in Brazilië, 1637

Blijf op de hoogte