Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Nieuws

Op de hoogte blijven van onze aankomende tentoonstellingen, activiteiten en speciale evenementen?
Meld u aan voor onze algemene nieuwsbrief. Speciaal voor families versturen we ook een familie nieuwsbrief.

BankGiro Loterij brengt Rembrandt naar Nederland

13 februari 2019

Het Mauritshuis en het Rijksmuseum zijn zeer verheugd dat ze gezamenlijk
€ 1.035.000 in ontvangst mogen nemen van de BankGiro Loterij voor de landelijke campagne Rembrandt in alle straten. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan met Rembrandt in alle straten invulling worden gegeven aan het Rembrandtjaar 2019 buiten de museummuren.

Lees meer

Rembrandt…? Nieuw onderzoek naar toeschrijving twee schilderijen in collectie Mauritshuis

30 januari 2019

Het Mauritshuis gaat na afloop van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis nieuw onderzoek doen naar twee schilderijen uit de eigen collectie om er achter komen of ze wel of niet van Rembrandt zijn. Het gaat om Studie van een oude man uit 1650 en Tronie van een oude man uit c. 1630-31. Beide werken werden respectievelijk in 1891 en 1892 door toenmalig Mauritshuis directeur Abraham Bredius verworven als echte Rembrandts, maar ze worden nu door het museum als ‘twijfelgevallen’ beschouwd. Tegelijk met het onderzoek zal het Mauritshuis beide schilderijen ook grondig restaureren.

Lees meer

Mauritshuis verwerft schilderij leermeester van Rembrandt

16 januari 2019

Het is een langgekoesterde wens van het Mauritshuis: een aansprekend en hoogwaardig schilderij van de belangrijkste leermeester van Rembrandt, Pieter Lastman (1583-1633). Met de verwerving van De prediking van Johannes de Doper uit 1627 gaat die wens nu in vervulling. Het schilderij is uit Amerikaans bezit aangekocht door de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, met steun van een particulier.

Lees meer

Prinses Beatrix opent themajaar ‘Rembrandt & de Gouden Eeuw 2019’

18 december 2018

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent woensdagavond 30 januari het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw 2019 in het Mauritshuis in Den Haag. In 2019 is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn is overleden.

Lees meer

Google Arts & Culture: Meet Vermeer - Het eerste virtuele museum met alle kunstwerken van Johannes Vermeer

03 december 2018

Google Arts & Culture en het Mauritshuis lanceren vandaag in samenwerking met 17 culturele partners in Europa en de Verenigde Staten Meet Vermeer, (‘Ontmoet Vermeer’) het eerste internationale online retrospectief voor Johannes Vermeer ooit. Hoogtepunt is de Pocket Gallery: een virtuele tentoonstelling van alle werken van de Hollandse oude meester in de Google Arts & culture-app die gebruikmaakt van augmented reality. Een droom voor Vermeer-liefhebbers wereldwijd.

Lees meer

Mauritshuis verwerft schilderij Constantijn Huygens

23 oktober 2018

Het Mauritshuis in Den Haag heeft, met steun van de BankGiro Loterij en de heer H.B. van der Ven, een bloemencartouche gekocht van de Antwerpse kunstenaar Daniël Seghers (1590-1661). Centraal op het schilderij staat een portretbuste van dichter, diplomaat en geleerde Constantijn Huygens. Sinds 1828 was de voorstelling van de radar verdwenen, maar onlangs kwam het weer boven water in een privécollectie. Na een restauratie is het schilderij nu in het museum te bezichtigen.

Lees meer