Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Nieuws

Op de hoogte blijven van onze aankomende tentoonstellingen, activiteiten en speciale evenementen?
Meld u aan voor onze algemene nieuwsbrief. Speciaal voor families versturen we ook een familie nieuwsbrief.

briefschrijfster

Oproep Duparc Prijs 2019

18 september 2018

Met veel plezier nodigen wij docenten Kunstgeschiedenis uit inzendingen voor te dragen voor de Duparc Prijs. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor de beste kunsthistorische masterscriptie.

Lees meer
Voor de viering van het Rembrandtjaar worden speciale tentoonstellingen gemaakt door o.a. het Mauritshuis. Hier word de Anatomische les van Rembrandt nagespeeld door een man en een vrouw.

Aftrap Rembrandt & De Gouden Eeuw-jaar op Uitmarkt 2018

15 augustus 2018

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van activiteiten in onder meer Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt in de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in o.a. Museum De Lakenhal, het Fries Museum, Het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

Lees meer

Mauritshuis organiseert tentoonstelling over beeldvorming Johan Maurits. Museum nodigt bezoekers uit eigen mening te vormen.

10 juli 2018

Het Mauritshuis organiseert volgend jaar een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). In de tentoonstelling Beeldvorming over Johan Maurits komen verschillende perspectieven op Johan Maurits naar voren, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. Het Mauritshuis nodigt de bezoeker uit zijn of haar mening in de tentoonstelling te vormen en te delen. Op dit moment werkt het museum aan de conceptontwikkeling van de tentoonstelling die 4 april 2019 zal openen.

Lees meer

Rembrandt trakteert!

05 juli 2018

Het Mauritshuis viert zondag 15 juli dat Rembrandt van Rijn die dag 412 jaar zou zijn geworden. Het museum herdenkt de grootste schilder van de Gouden Eeuw met Rembrandt-verhalen in het museum en natuurlijk.....taart.

Lees meer

Mauritshuis herontdekt schilderij Jan Steen
'Alsof het schilderij rechtstreeks uit het atelier van Jan Steen komt'

09 februari 2018

Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen, tot die conclusie komen specialisten van het Mauritshuis. Geruime tijd stond het schilderij te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen. Ten onrechte, want schilderstijl, techniek en voorstelling passen probleemloos in het oeuvre van de meester zelf.

Lees meer
Research Girl with a Pearl Earring

Nieuw onderzoek naar Meisje met de parel van Vermeer

31 januari 2018

Van maandag 26 februari tot en met zondag 11 maart 2018 vindt er in het Mauritshuis een diepgaand onderzoek plaats naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer: ‘Het Meisje in de schijnwerper’. Het beroemdste schilderij van het museum is voor het laatst onderzocht in 1994, tijdens de toenmalige restauratie.

Lees meer