Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Nieuws

Op de hoogte blijven van onze aankomende tentoonstellingen, activiteiten en speciale evenementen? Meld u aan voor onze algemene nieuwsbrief. Speciaal voor families en scholen versturen we ook een educatieve nieuwsbrief.

oestereetstertje mauritshuis jan steen

Mauritshuis presenteert bestandscatalogus genrestukken.
Nieuw standaardwerk Hollandse en Vlaamse genreschilderkunst

15 december 2016

Het Mauritshuis heeft de afgelopen jaren de Hollandse en Vlaamse genrestukken in de collectie uitgebreid kunsthistorisch én materiaal-technisch onderzocht. De nieuwe ontdekkingen en inzichten die dit heeft opgeleverd, zijn opgenomen in de Engelstalige bestandscatalogus Genre Paintings in the Mauritshuis. Deze rijk geïllustreerde publicatie kan beschouwd worden als een nieuw standaardwerk over Hollandse en Vlaamse genreschilderkunst. Het is het derde deel in de reeks van wetenschappelijke bestandscatalogi van het museum. De befaamde collectie van het Mauritshuis bevat ruim 100 Hollandse en Vlaamse genrestukken met meesterwerken van specialisten als Jan Steen, Frans van Mieris, Gerard ter Borch, Adriaen van Ostade, Gabriël Metsu, Gerrit Dou en David Teniers.

Lees meer
Victor Moussault Officier in de Orde van Oranje Nassau

Zakelijk Directeur Victor Moussault benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

14 december 2016

Zakelijk Directeur Victor Moussault is bij zijn afscheid van het Mauritshuis benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote verdiensten voor het Mauritshuis en andere instellingen.

Lees meer

Vanaf dit voorjaar in het Mauritshuis: Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw. Met meesterwerken van Clara Peeters, Floris van Dijck, Pieter Claesz, Willem Heda e.a.

14 december 2016

Van 9 maart t/m 25 juni 2017 is in het Mauritshuis Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien: de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van stillevens in Holland en Vlaanderen die bereid voedsel weergeven, maaltijdstillevens genoemd. Aanleiding voor de tentoonstelling is het in 2012 verworven meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. Naast dit werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Lees meer
Vermeer, De Muziekles, British Royal Collection

Succesvolle tentoonstelling Hollanders in huis verlengd tot en met 5 februari 2017

06 december 2016

De tentoonstelling Hollanders in huis. Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection is vanwege succes verlengd. De topstukken van o.a. Johannes Vermeer, Jan Steen, Pieter de Hooch en Gerrit Dou zijn te zien tot en met 5 februari 2017.

Directeur Emilie Gordenker: “We zijn verheugd dat de Royal Collection Trust het Mauritshuis de gelegenheid geeft om de tentoonstelling te verlengen. Zo kunnen nog meer mensen genieten van de prachtige werken uit de Royal Collection.”

Lees meer
Second Canvas Mauritshuis

Nieuwe app onthult geheimen Meisje met de parel. Mauritshuis en Madpixel tonen zeventiende-eeuwse meesterwerken als nooit tevoren

09 november 2016

Vanaf vandaag is het mogelijk om Vermeers Meisje met de parel en ‘Het aardse paradijs’ van Brueghel en Rubens van het Mauritshuis tot op de kwaststreek te bekijken op Gigapixel-formaat via de splinternieuwe ‘Second Canvas Mauritshuis’-app. Een wereldprimeur is de geïntegreerde infraroodfunctie, waardoor het mogelijk is om per vierkante millimeter onder de verflaag van een schilderij te kijken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Het Mauritshuis heeft haar krachten gebundeld met Madpixel, een innovatief digitaliseringsbedrijf, om een deel van de collectie op een geheel nieuwe wijze te ontsluiten voor een groot publiek.

Lees meer
Onvergetelijk Mauritshuis Alzheimer

Onvergetelijk Mauritshuis

07 november 2016

Een bijzondere rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk Mauritshuis. In december start het Mauritshuis, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, met speciale rondleidingen voor deze doelgroep.

Lees meer