Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Aankomende tentoonstellingen

Schrijf alvast de volgende tentoonstellingen in de agenda:


stubbs George Stubbs, Whistlejacket, c.1762
The National Gallery, London

 

George Stubbs - De man, het paard, de obsessie

20 februari t/m 1 juni 2020 - George Stubbs (1724-1806) behoort tot de belangrijkste achttiende-eeuwse kunstenaars van Engeland. In Nederland is hij echter nagenoeg onbekend. Het Mauritshuis heeft met Stubbs een primeur, want niet eerder werd er in Nederland een tentoonstelling aan deze belangrijke kunstenaar gewijd. Fenomenaal hoogtepunt in de tentoonstelling is het levensgrote topstuk Whistlejacket uit de National Gallery in Londen. Aan de hand van dertien schilderijen, tien anatomische tekeningen en het originele skelet van het wereldberoemde renpaard Eclipse laat het Mauritshuis zien hoe Stubbs zich wist te ontwikkelen tot dé paardenschilder van het Verenigd Koninkrijk. 

Het Mauritshuis organiseert de tentoonstelling samen met MK Gallery in Milton Keynes (Verenigd Koninkrijk). Van 11 oktober tot en met 26 januari 2020 is de expositie onder de naam George Stubbs: all done from Nature eerst daar te zien.

 


Restauraties in het MauritshuisDetail van schilderij van Frans Hals, Portrait of Aletta Olycan, 1625, tijdens restauratie.

Restauraties in het Mauritshuis

2 juli t/m 25 oktober 2020 - Niet iedereen weet dat op de zolder van het Mauritshuis het restauratieatelier is gehuisvest. Om de collectie op hoog niveau te houden, houdt een team van eigen restauratoren zich daar dagelijks bezig met conservering, restauratie en materiaal-technisch onderzoek. In 2020 is het precies 25 jaar geleden dat het atelier op zolder werd ondergebracht. Een mooie aanleiding om de meest intrigerende restauraties uit de afgelopen twintig jaar uit de doeken te doen, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Hals, Steen en Rubens, maar ook van minder bekende kunstenaars als Cornelis de Heem en Jacob Ochtervelt. Het restaureren van eeuwenoude schilderijen spreekt tot de verbeelding. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kunnen we leren van een restauratie? Hoe zien de schilderijen er ‘voor’ en ‘na’ behandeling uit? En wat zijn de meest verbluffende bevindingen geweest?


Geur en verbeelding in de Gouden Eeuw Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de Reuk, c.1630. Privé collectie

Geur en verbeelding in de zeventiende eeuw

26 november t/m 5 april 2021 - Een tentoonstelling over de sensatie van geur in de zeventiende eeuw. Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de Gouden Eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische connotaties hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.


Jacobus Vrel, Vrouw bij een raam die naar een kind wuift  Jacobus Vrel, Vrouw bij een raam die naar een kind wuift, c. 1650. Parijs, Fondation Custodia. Frits Lugt Collectie

Jacobus Vrel

20 mei t/m 9 augustus 2021 - Jacobus Vrel was een kunstenaar die tot nu toe een mysterie is gebleven. Wij weten vrijwel niets over deze schilder, niet eens waar hij heeft gewoond of gewerkt. Vrel schilderde tussen 1650 en 1670 zo’n 50 werken, waarvan de meeste alledaagse taferelen in en om het huis laten zien. Zijn wat naïeve stijl, zijn atmosferisch gebruik van licht en zo nu en dan merkwaardig gebruik van perspectief geven zijn schilderijen een bijzondere charme. Vijf-en-twintig van de mooiste schilderijen uit het oeuvre van de meester geven voor het allereerst een beeld van deze schilder die vaak wordt vergeleken met Johannes Vermeer. Bruiklenen komen uit binnen- en buitenland.


Jacob van Ruisdael, Gezicht op Haarlem met bleekvelden Jacob van Ruisdael, Gezicht op Haarlem met bleekvelden, c. 1670 - 1675

Het Nederlandse landschap

In het themajaar Ode aan het Landschap (2021) besteden vele musea en culturele instellingen extra aandacht aan het agrarische en natuurlandschap. Het Mauritshuis bezit een belangrijke collectie Nederlandse landschappen uit de 17de eeuw, van o.a. Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema, Jan van Goyen en Frans Post. In de tentoonstelling worden ze vanuit nieuwe, verrassende invalshoeken bekeken. Zo wordt ingegaan op vragen als ‘Wat zeggen deze schilderijen over de toenmalige opvattingen over het landschap?’ en ‘Hoe hebben schilders ons huidige beeld van Nederland beïnvloed?’


Jan Davidsz de Heem, Vaas met bloemen Jan Davidsz de Heem, Vaas met bloemen, c. 1670

Bloemen

Voorjaar 2022 - In 2022 bestaat het Mauritshuis Koninklijk Kabinet van Schilderijen als museum precies twee eeuwen. In hetzelfde jaar vindt de wereldberoemde Floriade-tentoonstelling plaats. Reden te meer voor het Mauritshuis om zichzelf te trakteren op een boeket bloemen voor zijn jubileum. De tentoonstelling Bloemen toont de mooiste bloemstillevens uit de 17de eeuw.  

Deel deze pagina