Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Aankomende tentoonstellingen

Schrijf alvast de volgende tentoonstellingen in de agenda:Johannes Vermeer, detail van Gezicht op Delft , c. 1660 - 1661

Alleen met Vermeer – ‘het mooiste schilderij ter wereld’

26 september 2020 t/m 3 januari 2021 - In de rijke collectie van het Mauritshuis, met grote publiekslievelingen als het Meisje met de Parel, De stier en de Anatomische les, bevindt zich één schilderij waarmee veel van de bezoekers van het Mauritshuis een uitzonderlijke band hebben opgebouwd: Gezicht op Delft. De beroemde Franse schrijver Marcel Proust bezocht in 1902 het Mauritshuis en raakte daar diep onder de indruk van het meesterwerk van Vermeer. Vele jaren later schreef hij in een brief: ‘Vanaf het moment dat ik het Gezicht op Delft zag in het museum in Den Haag, wist ik dat ik het mooiste schilderij ter wereld had gezien.” Deze tentoonstelling bestaat enkel en alleen uit het Gezicht op Delft. In de tentoonstellingszaal kunnen bezoekers tijdens een vooraf geboekt tijdslot alleen (of in zeer klein gezelschap) in stilte ervaren wat dit bijzondere kunstwerk met hen doet. Hierbij wordt een ideale kijkervaring gecreëerd: subtiele vormgeving, perfecte belichting en geen geluiden of afleiding van buitenaf. Alleen met Vermeer. Voor velen biedt deze presentatie de kans om hun geliefde schilderij, waarmee soms al een hechte band is opgebouwd, onder bijzondere omstandigheden (opnieuw) te ontdekken. Deze presentatie vraagt aandacht voor de kracht van onze vaste collectie en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.


Geur en verbeelding in de Gouden Eeuw Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de Reuk, c.1630. Privé collectie

Vervlogen – geuren in kleuren

11 februari t/m 6 juni 2021 - Een tentoonstelling over de uitbeelding van geur in kunst van de zeventiende eeuw. Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de zeventiende eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische gevoelswaardes hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.Meisje wijst naar hetMeisje met de parel van Johannes Vermeer, c. 1665

Hallo Vermeer!

10 juli t/m 05 september 2021 - Vanaf 10 juli 2021 is de familie-doe-tentoonstelling Hallo Vermeer! te beleven in het Mauritshuis. Families met kinderen van 3 tot 11 jaar kunnen spelenderwijs kennis maken met Vermeer door verschillende activiteiten in het museum. In de zomer van 2019 maakten families al kennis met Rembrandt in de familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! Nu kunnen kinderen in de voetsporen treden van een andere grote Hollandse meester-schilder: Johannes Vermeer. Samen komen families meer te weten over Vermeer. Welke verf gebruikte Vermeer in zijn schilderijen? Hoe speelde hij met licht? Hoe laat men zich wereldwijd nog steeds inspireren door zijn kunstwerken? Diverse leuke activiteiten en creatieve workshops zorgen ervoor dat kinderen echt in de huid van deze 17de-eeuwse kunstenaar kunnen kruipen. Entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.


Als kunst wetenschap wordtDetail van schilderij van Frans Hals, Portrait of Aletta Olycan, 1625, tijdens restauratie.

Facelifts & make-overs

7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022 - Weinig mensen weten dat op de zolder van het Mauritshuis een restauratieatelier is gehuisvest. Om de collectie op hoog niveau te houden, houdt een team van eigen restauratoren zich daar dagelijks bezig met conservering, restauratie en materiaal-technisch onderzoek. In 2021 is het ruim 25 jaar geleden dat het restauratieatelier op zolder werd ondergebracht. In Facelifts & make-overs worden de meest intrigerende restauraties uit de afgelopen twintig jaar uit de doeken gedaan, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Hals, Steen en Rubens, maar ook van minder bekende kunstenaars als Cornelis de Heem en Jacob Ochtervelt. Het restaureren van eeuwenoude schilderijen spreekt tot de verbeelding. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kunnen we leren van een restauratie? Hoe zien de schilderijen er ‘voor’ en ‘na’ behandeling uit? En wat zijn de meest verbluffende bevindingen geweest?

Blijf op de hoogte