Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Aankomende tentoonstellingen

Schrijf alvast de volgende tentoonstellingen in de agenda:

Vervlogen afbeelding 965 breed

Vervlogen – geuren in kleuren

11 februari t/m 6 juni 2021 - Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de zeventiende eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische gevoelswaardes hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.Meisje wijst naar hetMeisje met de parel van Johannes Vermeer, c. 1665

 

Hallo Vermeer!

10 juli t/m 05 september 2021 - Vanaf 10 juli 2021 is de familie-doe-tentoonstelling Hallo Vermeer! te beleven in het Mauritshuis. Families met kinderen van 3 tot 11 jaar kunnen spelenderwijs kennis maken met Vermeer door verschillende activiteiten in het museum. In de zomer van 2019 maakten families al kennis met Rembrandt in de familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! Nu kunnen kinderen in de voetsporen treden van een andere grote Hollandse meester-schilder: Johannes Vermeer. Samen komen families meer te weten over Vermeer. Welke verf gebruikte Vermeer in zijn schilderijen? Hoe speelde hij met licht? Hoe laat men zich wereldwijd nog steeds inspireren door zijn kunstwerken? Diverse leuke activiteiten en creatieve workshops zorgen ervoor dat kinderen echt in de huid van deze 17de-eeuwse kunstenaar kunnen kruipen. Entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.


Tentoonstelling Restauraties in het Mauritshuis, detail van Frans Hals in restauratieDetail van schilderij van Frans Hals, Portrait of Aletta Olycan, 1625, tijdens restauratie.

Facelifts & make-overs

7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022 - Weinig mensen weten dat op de zolder van het Mauritshuis een restauratieatelier is gehuisvest. Om de collectie op hoog niveau te houden, houdt een team van eigen restauratoren zich daar dagelijks bezig met conservering, restauratie en materiaal-technisch onderzoek. In 2021 is het ruim 25 jaar geleden dat het restauratieatelier op zolder werd ondergebracht. In Facelifts & make-overs worden de meest intrigerende restauraties uit de afgelopen twintig jaar uit de doeken gedaan, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Hals, Steen en Rubens, maar ook van minder bekende kunstenaars als Cornelis de Heem en Jacob Ochtervelt. Het restaureren van eeuwenoude schilderijen spreekt tot de verbeelding. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kunnen we leren van een restauratie? Hoe zien de schilderijen er ‘voor’ en ‘na’ behandeling uit? En wat zijn de meest verbluffende bevindingen geweest?

Blijf op de hoogte