Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Aankomende tentoonstellingen

Schrijf alvast de volgende tentoonstellingen in de agenda:


stubbs George Stubbs, Whistlejacket, c.1762
The National Gallery, London

 

Stubbs

20 februari t/m 1 juni 2020 - George Stubbs (1724-1806) behoort tot de belangrijkste achttiende-eeuwse kunstenaars van Engeland. In Nederland is hij echter nagenoeg onbekend. Het Mauritshuis heeft met Stubbs een primeur, want niet eerder werd er in Nederland een tentoonstelling aan deze belangrijke kunstenaar gewijd. Fenomenaal hoogtepunt in de tentoonstelling is het levensgrote topstuk Whistlejacket uit de National Gallery in Londen. Aan de hand van dertien schilderijen, tien anatomische tekeningen en het originele skelet van het wereldberoemde renpaard Eclipse laat het Mauritshuis zien hoe Stubbs zich wist te ontwikkelen tot dé paardenschilder van het Verenigd Koninkrijk. 

Het Mauritshuis organiseert de tentoonstelling samen met MK Gallery in Milton Keynes (Verenigd Koninkrijk). Van 11 oktober tot en met 26 januari 2019 is de expositie onder de naam George Stubbs: all done from Nature eerst daar te zien.

 


Restauraties in het MauritshuisDetail van schilderij van Frans Hals, Portrait of Aletta Olycan, 1625, tijdens restauratie.

Restauraties in het Mauritshuis

2 juli t/m 25 oktober 2020 - Niet iedereen weet dat op de zolder van het Mauritshuis het restauratieatelier is gehuisvest. Om de collectie op hoog niveau te houden, houdt een team van eigen restauratoren zich daar dagelijks bezig met conservering, restauratie en materiaal-technisch onderzoek. In 2020 is het precies 25 jaar geleden dat het atelier op zolder werd ondergebracht. Een mooie aanleiding om de meest intrigerende restauraties uit de afgelopen twintig jaar uit de doeken te doen, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Hals, Steen en Rubens, maar ook van minder bekende kunstenaars als Cornelis de Heem en Jacob Ochtervelt. Het restaureren van eeuwenoude schilderijen spreekt tot de verbeelding. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kunnen we leren van een restauratie? Hoe zien de schilderijen er ‘voor’ en ‘na’ behandeling uit? En wat zijn de meest verbluffende bevindingen geweest?


Geur en verbeelding in de Gouden Eeuw Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de Reuk, c.1630. Privé collectie

Geur en verbeelding in de zeventiende eeuw

26 november t/m 5 april 2021 - Een tentoonstelling over de sensatie van geur in de zeventiende eeuw. Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de Gouden Eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische connotaties hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.

Deel deze pagina