Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Bewogen beeld - Op zoek naar Johan Maurits

4 april - 7 juli 2019

Het Mauritshuis dankt zijn naam aan Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen, bouwheer en eerste bewoner van het gebouw. Hij was gouverneur van Nederlands-Brazilië, kunstliefhebber, maar ook betrokken bij de slavenhandel. In de tentoonstelling Bewogen beeld - Op zoek naar Johan Maurits onderzoeken we hoe de complexe geschiedenis van Johan Maurits en Nederlands-Brazilië vanuit verschillende perspectieven kan worden bekeken.

Bestel nu

Bewogen zaterdag in het Mauritshuis; een programma vol dans, theater, muziek, interviews, workshops, lezingen en bijzondere rondleidingen

Mauritshuis in beweging

Bij deze tentoonstelling organiseren we een uitgebreid programma met activiteiten - van rondleidingen, lezingen en workshops tot dans, muziek en talkshows. Ontdek de verborgen verhalen achter Johan Maurits, praat mee, en dompel onder in de wereld van Bewogen Beeld. 

Bekijk het volledige programma met activiteiten

Over de tentoonstelling

Voor deze tentoonstelling nodigde het Mauritshuis een diverse groep experts uit om verhalen te delen bij de kunstwerken uit de tentoonstelling. Dat kan soms heel persoonlijk van aard zijn, maar ook nieuwe wetenschappelijke inzichten spelen een belangrijke rol.

Zo blijkt nu dat Rembrandts Twee Afrikaanse mannen mogelijk ook een Nederlands-Braziliaanse connectie heeft. Recent onderzoek laat zien dat in zeventiende-eeuws Amsterdam een gemeenschap bestond van vrije Afrikaanse mannen en vrouwen. Toen in 1654 een einde kwam aan Nederlands-Brazilië nam het aantal mensen met Afrikaanse wortels in de Republiek toe. De twee mannen die Rembrandt schilderde, zijn waarschijnlijk in Amsterdam terecht gekomen via de WIC – in slavernij of als betaalde matroos of soldaat.

Naast kunstwerken uit eigen collectie is ook de moderne replica van de buste van Johan Maurits in de tentoonstelling te zien. Deze buste werd in 2017 verplaatst uit de foyer van het Mauritshuis naar het depot, na de opening van een vaste presentatie over de graaf in één van de kabinetten van het museum. Daarop vond begin 2018 een publiek debat met veel media-aandacht plaats. Met de tentoonstelling wil het Mauritshuis deze discussie in een breder perspectief zetten.Rembrandt, Twee Afrikaanse mannen, 1661


Zaalfoto Bewogen beeld - Op zoek naar Johan Maurits

Onderzoek en discussie

De tentoonstelling Bewogen beeld is geen eindpunt, maar een startpunt. We zijn ons er namelijk bewust van dat er nog veel open onderzoeksvragen bestaan. Daarom startte het Mauritshuis in 2018 een onderzoeksproject dat zich richt onder andere op het krijgen van een gedetailleerder inzicht in de bekostiging van de bouw van het Mauritshuis (al in de zeventiende eeuw bekend als het ‘Suikerpaleis’) maar ook op Johan Maurits’ invloed op de handel in slaafgemaakte Afrikanen. Via onze website houden we u de komende jaren op de hoogte over de resultaten van dit onderzoek. 

Meer over de tentoonstelling en het onderzoek

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, het Mondriaan Fonds, de Stichting de Johan Maurits Compagnie en het VSBfonds.

Programmering rondom tentoonstelling Bewogen beeld
Programmering rondom tentoonstelling Bewogen beeld

Lezingen, talk shows, voorstellingen en nog veel meer.

Kunstwerken Bewogen beeld
Kunstwerken Bewogen beeld

Meer informatie over de kunstwerken in deze tentoonstelling.

Geschiedenis Mauritshuis
Geschiedenis Mauritshuis

De historie van het gebouw en de collectie.

Auteurs Bewogen beeld
Auteurs Bewogen beeld

Een overzicht van auteurs voor de tentoonstelling.

Blijf op de hoogte