Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Slow Food festivals

Brokkelige kazen, knapperig brood, zilte oesters en garnalen. Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw is geen tentoonstelling om met een lege maag te bezoeken. Bezoek de tentoonstelling daarom tijdens een van onze Slow Food-festivals!

Taste the Dutch Masters, Mauritshuis

De eetbare stillevens van Taste the Dutch Masters

Op vier zaterdagen tijdens de tentoonstelling organiseren we in het Mauritshuis Slow Food-festivals. Het museum is deze dagen smakelijk gevuld met lezingen, proeverijen, workshops, films en bijdragen van bijzondere ondernemers, specialisten, koks en kwekers.

De Mauritshuis Slow Food-festivals zijn met een toegangsbewijs voor het Mauritshuis gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig. Kom dus kijken, luisteren, doen en proeven!

Edities

17 juni
Groenten & Vruchten

17 juni Groenten en vruchten

Het laatste Slow Food-festival op zaterdag 17 juni staat in het teken van groente en vruchten.

Prof. Louise O. Fresco vertelt alles over de geschiedenis van ons voedsel. Ook Onno Kleyn, de lekkerste schrijver van Nederland, komt langs om zijn culinaire kennis met ons te delen.

Tijdens de tekenworkshop geeft René Klarenbeek tips om goed te kijken naar groenten & vruchten. Wijnkenner Mariëlla Beukers vertelt over Nederlandse druiventeelt. In haar workshop gaat u zelf aan de slag met verjus, en natuurlijk mag er ook geproefd worden.

In de Foyer presenteert Slow Food Nederland een langzame groenten & vruchten proeverij. Heeft u ooit gehoord van Eeuwige moes, Katwijkse peentjes, St Jan uitjes en Leidse Hangers?

Geen vruchten zonder bijen! Haagse imkers Eveline de Heij en Caroline van Ophem staan op het voorplein met hun honing, bloemenzaad en een bijenkijkkast. Er kan honing geproefd worden en de dames vertellen alles over hun bijen.

 

 

Detail Joachim Beuckelaer, Keukenscène met Christus en de Emmaüsgangers, c. 1560 - 1565

Joachim Beuckelaer, Keukenscène met Christus en de Emmaüsgangers, c. 1560 - 1565

Programma

Wat is er in het Mauritshuis te beleven op zaterdag 17 juni?

Jacob van Hulsdonck, Stilleven met vlees, vis, groenten en fruit, c.1615-1620. Londen, Kunsthandel Johnny van Haeften Ltd

 

Detail: Jacob van Hulsdonck, Stilleven met vlees, vis, groenten en fruit, c.1615-1620. Londen, Kunsthandel Johnny van Haeften Ltd

Flitsrondleidingen door de tentoonstelling Slow Food
11.00 - 17.00 uur doorlopend - Verzamelen bij tentoonstellingszaal
Ieder half uur neemt een van onze rondleiders u mee door de tentoonstelling. Laat u verleiden door al het smakelijks op de schilderijen.

Eten in tijden van schaarste en overvloed
14.30 uur - Nassauzaal
Professor Louise O. Fresco, landbouw- en voedseldeskundige verbonden aan Wageningen University & Research, vertelt over de geschiedenis van ons voedsel. Is ons eten door de jaren heen veel veranderd?

Onno Kleyn: Weelde aan de muur, weelde op tafel!
11.30, 13.30 & 15.30 uur - Gouden Zaal
Onno Kleyn – de lekkerste schrijver van Nederland – schrijft over smaak, eten en wijn. Hij vertelt over de groenten van vroeger en nu.

Langzame groenten- en vruchtenproeverij
10.00 - 18.00 uur, doorlopend - Foyer
Wat zijn Katwijkse peentjes en Leidse hangers? Wat is eeuwige moes? En smaken ‘gewone’ groenten anders dan de slowfoodvarianten? Slow Food Nederland laat het je proeven.

3D-maaltijdstilleven
10.00 - 18.00 uur, doorlopend - Foyer
Taste the Dutch Masters toont u een bedrieglijk echt 3D-schilderij met heerlijke etenswaren. Wat is mooier: het schilderij of de opstelling met echt eten?

Flitsrondleidingen door de vaste collectie van het Mauritshuis
11.00 - 17.00 uur, doorlopend - Verzamelen in de hal voor de Gouden Zaal
Ieder half uur neemt een van onze rondleiders u mee langs de hoogtepunten uit de vaste collectie. Zij tonen u hoe knapperig en sappige onze andere schilderijen zijn.

Tekenen met René Klarenbeek
11.30 – 16.30 uur, doorlopend - Kunstwerkplaats
Teken uw eigen stilleven met groenten en vruchten, onder leiding van de Haagse kunstenaar René Klarenbeek. Ontdek de kunstenaar in uzelf!

Hollandse druiven en wijn
12.00, 14.00 & 15.00 uur - Randstadzaal
Wijnkenner Mariëlla Beukers vertelt over druiventeelt en Hollandse wijn. De kwaliteit daarvan zit namelijk enorm in de lift. Oordeel zelf!

Zonder bijen geen vruchten
11.00 – 17.00 uur, doorlopend - Voorplein
Dicht bij duinen en bos ligt bijenhouderij Haagse Honing. Proef van de 100% natuurlijke bloemenhoning die ze maken. En van granola en panforte. Deze lekkernijen biedt Haagse Honing natuurlijk ook te koop aan. Imker Caroline van Ophem kan u alles over bijen en hun belang vertellen

Proefstation Mh

Gedurende de tentoonstelling staat een glazen kas op ons voorplein: Proefstation Mh. De groene vingers van Urban Farmers, het Smaakmuseum en telers van het Westland vertellen u tijdens de Slow Food-festivals in de kas alles over hun passie voor groente en kruiden.


Blijf op de hoogte