Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Tentoonstellingen uit het verleden

Overzicht van de tentoonstellingen uit het verleden van het Mauritshuis.


Alleen met Vermeer - Gezicht op Delft

Alleen met Vermeer - 'het mooiste schilderij ter wereld'

26 september 2020 - 3 januari 2021 - De tentoonstelling Alleen met Vermeer bestond enkel en alleen uit Vermeers Gezicht op Delft, volgens de beroemde Franse schrijver Marcel Proust "het mooiste schilderij ter wereld". Als bezoeker kreeg je de mogelijkheid om echt even helemaal alleen op zaal te zijn met dit prachtige schilderij. Er zijn maar weinig werken in de wereld die in hun eentje een tentoonstelling kunnen dragen, en het Gezicht op Delft is er een van.

In de tentoonstellingszaal kunnen bezoekers tijdens een vooraf geboekt tijdslot in stilte ervaren wat dit bijzondere kunstwerk met hen doet. Hierbij wordt een ideale kijkervaring gecreëerd: subtiele vormgeving, perfecte belichting en geen geluiden of afleiding van buitenaf. Alleen met Vermeer. Voor velen biedt deze presentatie de kans om hun geliefde schilderij, waarmee soms al een hechte band is opgebouwd, onder bijzondere omstandigheden (opnieuw) te ontdekken.

Meer over Alleen met Vermeer - 'het mooiste schilderij ter wereld'


George Stubbs, Whistlejacket, National Gallery.

George Stubbs - De man, het paard, de obsessie

20 februari 2020 - 30 augustus 2020 - Het Mauritshuis organiseerde een tentoonstelling rondom Engelands meest vermaarde portrettist van paarden: George Stubbs (1724-1806). Deze kunstenaar vestigde zijn reputatie met uitzonderlijke composities van paarden, die hij op een ongekend levensechte wijze wist te schilderen. Aan zijn succes lag een diepgravende studie van de anatomie van het paard ten grondslag, waarvoor de kunstenaar zelfs eigenhandig deze dieren ontleedde.

De tentoonstelling George Stubbs: De man, het paard, de obsessie bevat onder meer 13 schilderijen, 10 anatomische tekeningen en het skelet van het meest legendarische renpaard aller tijden: Eclipse. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is het enorme (2,92 x 2,46 m) portret van het renpaard Whistlejacket uit 1762: een iconisch werk waarop Stubbs het paard tegen een geheel lege achtergrond schilderde. Het is de eerste keer dat dit topstuk uit de National Gallery (Londen) naar het vasteland van Europa komt.

Meer over George Stubbs - De man, het paard, de obsessie


Maes, De Luistervink, Wellington Museum, Apsley House, Londen

Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling

17 oktober 2019 - 19 januari 2020 - Rembrandtleerling Nicolaes Maes is één van de meest geliefde meesters uit de Hollandse 17de–eeuwse schilderkunst. Hij begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester Rembrandt duidelijk is te zien. Zijn originele voorstellingen van het leven van alledag vormden een grote inspiratiebron voor schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer.

Geliefd zijn Maes zijn luistervinkjes; voorstellingen waarin is te zien hoe de vrouw des huizes haar dienstmeid betrapt met een vrijer. Maes schilderde er zes in totaal, drie zijn er hier in deze tentoonstelling te zien. Het grootste succes had Maes tijdens zijn leven als portretschilder.

Meer over Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling


Hallo Rembrandt, de familie doe tentoonstelling in de zomervakantie

Hallo Rembrandt!

20 juli - 15 september - Kom deze zomervakantie naar het Mauritshuis voor Hallo Rembrandt!, dé doe-tentoonstelling van het Rembrandtjaar voor families met kinderen van 3 tot 11 jaar. In een interactieve tentoonstelling komen jong en oud meer te weten over de beroemde schilder. Natuurlijk kan iedereen ook zelf aan de slag als Rembrandt-leerling met verf en penselen.

In de tentoonstellingszaal worden de kleine bezoekers aangemoedigd om meer te weten te komen over Rembrandt. Ging Rembrandt naar school? Had hij ook broers en zussen? En waar werd verf in de zeventiende eeuw van gemaakt?

Meer over Hallo Rembrandt!


rembrandt laatste zelfportret Rembrandt, Zelfportret, 1669

Rembrandt en het Mauritshuis

31 januari - 15 september 2019 - Het Mauritshuis heeft één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter nagedachtenis aan de 350e sterfdag van de meester-schilder van de Gouden eeuw zijn van 31 januari t/m 15 september 2019 alle 18 schilderijen te zien in de monumentale ambiance van het Mauritshuis. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.

Meer over Rembrandt en het Mauritshuis


Jan de Baen, Portret van Johan Maurits (1604-1679), graaf van Nassau-Siegen, stichter van het Mauritshuis, c. 1668 - 1670

Bewogen beeld
Op zoek naar Johan Maurits

4 april - 7 juli 2019 - In Brazilië is hij zo bekend dat bij de naam ‘Nassau’ iedereen weet over wie het gaat. In Nederland had hij in de 17de eeuw een heldenstatus, tegenwoordig wordt zijn naam verbonden met kolonialisme en slavernij: Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), gouverneur van Nederlands-Brazilië en bouwheer van het Mauritshuis. In deze tentoonstelling wordt de reputatie van Johan Maurits onder de loep genomen en onderzoeken we hoe zijn geschiedenis vanuit verschillende perspectieven, zowel uit het heden als het verleden, kan worden bekeken.

Meer over Bewogen beeldGerard ter Borch, Een officier die buigt voor een dame, c. 1662, Doek, 76 x 68 cm, National Trust, Polesden Lacey, Surrey

National Trust - Hollandse meesters uit Britse landhuizen

11 oktober 2018 - 6 januari 2019

Een unieke tentoonstelling afgelopen najaar: tweeëntwintig schilderijen uit twaalf huizen van de National Trust. Nooit eerder was zo’n grote groep Hollandse meesterwerken uit het bezit van de National Trust op reis buiten het Verenigd Koninkrijk.

Meer over National Trust.

 Rogier van der Weyden (en atelier), De bewening van Christus, c. 1460-1464, Mauritshuis, Den Haag (olieverf op paneel, 80,6 x 130,1 cm)

Rogier van der Weyden ontsluierd

14 juni - 9 september 2018

In de zomer van 2018 werd De bewening van Christus, (c. 1460-1464) van Rogier van der Weyden voor de ogen van de bezoekers in het Mauritshuis gerestaureerd. Dit gebeurde in een tijdelijk atelier in de tentoonstellingszaal.

De bewening is het oudste schilderij in het Mauritshuis en het enige werk van de Vlaamse meester in een Nederlands museum. Bezoekers kwamen tijdens de restauratie veel te weten over het technische en kunsthistorische onderzoek naar het schilderij. Bovendien was een zeldzaam bruikleen uit de Galleria degli Uffizi in Florence te zien. Naast het terugbrengen van de prachtige kleuren van het meesterwerk hoopte het Mauritshuis ook meer te weten te komen over het kunstwerk zelf en zijn geschiedenis.

Meer over Rogier van der Weyden ontsluierd.

 


Jan Steen Vertelt.
Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao, c.1670, Mauritshuis, Den Haag

Jan Steen vertelt

15 februari - 13 mei 2018

Tijdens de tentoonstelling Jan Steen vertelt toonde het Mauritshuis een selectie van de mooiste historiestukken van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd: verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid. Het Mauritshuis liet aan de hand van 21 schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een scherp oog voor humoristische verhalen en anekdotes.

Meer over Jan Steen vertelt.

 


Research Girl with a Pearl Earring Mauritshuis paintings conservator and head researcher Abbie Vandivere studies the Girl with a Pearl Earring.

Het Meisje in de schijnwerper

26 februari - 11 maart 2018

In het voorjaar van 2018 vond er in het Mauritshuis een diepgaand onderzoek plaats naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer: ‘Het Meisje in de schijnwerper’. Het beroemdste schilderij van het museum was voor het laatst onderzocht in 1994, tijdens de toenmalige restauratie. Hoewel een nieuwe behandeling voorlopig niet nodig is, zijn de onderzoekstechnieken de afgelopen 25 jaar enorm ontwikkeld. Het Mauritshuis hoopt meer te weten te komen over de manier waarop Vermeer het Meisje met de parel schilderde en de materialen die hij gebruikte.

Meer over Het Meisje in de schijnwerper.

 


Zuiderburen

7 september 2017 - 14 januari 2018

Beter een goede buur dan een verre vriend. In het najaar van 2017 vertelde het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De tentoonstelling toond belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd.

Meer over Zuiderburen.

 


Antonello da Messina

Antonello in de Galerij

8 november 2017 - 7 january 2018

De Galerij presenteerde nummer vijf in de serie internationale meesterwerken. Na schilderijen van Caravaggio, Titiaan, Velázquez en Mantegna toonde de Galerij Prins Willen V ditmaal een bijzonder werk van de Siciliaanse renaissancemeester Antonello da Messina: De kruisiging van Christus. Net als de Vlaamse portretten in de tentoonstelling Zuiderburen was het een bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Meer over Antonello in de Galerij.


Clara Peeters, Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, c. 1615

Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw

9 maart t/m 25 juni 2017

Het Mauritshuis trakteerde het publiek op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de ontwikkeling van maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen.

 

Meer over Slow Food.


Andréa Mantegna (Isola di Carturo, c. 1431 - Mantoue, 1506) Ecce homo, rond 1500 Musée Jacquemart-André, Parijs

Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection

29 september 2016 - 5 februari 2017

Het Britse koningshuis bezit een van de mooiste verzamelingen oude schilderijen ter wereld. De collectie is in vele eeuwen door verschillende vorsten bijeengebracht. Meestal hangen de schilderijen achter gesloten deuren, maar het Mauritshuis kon er tijdelijk tweeëntwintig laten zien.

Meer over Hollanders in huis.


Andréa Mantegna (Isola di Carturo, c. 1431 - Mantoue, 1506) Ecce homo, rond 1500 Musée Jacquemart-André, Parijs

Mantegna in de Galerij

13 oktober - 18 december 2016

In de presentatie Mantegna in de Galerij wordt het meesterwerk Ecce homo van Andrea Mantegna (c. 1431-1506), een van de belangrijkste Italiaanse Renaissancekunstenaars, omringd door oude meesters als Steen, Rubens en Potter. Het bijzondere bruikleen uit Musée Jacquemart-André (Parijs) is het vierde internationale topstuk dat gepresenteerd wordt in de Galerij. In voorgaande jaren waren er schilderijen te zien van Caravaggio, Titiaan en Velázquez.

Meer over Mantegna in de Galerij.


Een genereus gebaar

1 september - 31 oktober 2016

Zaal 13 van het Mauritshuis was gewijd aan vijf zeventiende-eeuwse topstukken, geschonken door Willem baron van Dedem (1929-2015). De meesterwerken vormen een van de belangrijkste schenkingen in de geschiedenis van het museum. 

Het gaat om Stilleven met tazza van Pieter Claesz, Stilleven met fruit en glazen op een zilveren schaal van Willem Kalf, Braziliaans landschap met een huis in aanbouw van Frans Post, Winterlandschap bij Arnhem van Salomon van Ruysdael en Dansende boeren voor een Boheemse herberg van Roelant Savery.

Meer over Een genereus gebaar.


Vik Muniz: Verso

9 juni - 4 september 2016

Vik Muniz is een wereldberoemde kunstenaar die in New York en Rio de Janeiro woont en werkt. In zijn gedurfde en verrassende kunstwerken zoekt hij de grens op tussen werkelijkheid en illusie.

In het Mauritshuis toonde Muniz zijn Verso’s, een project waaraan Muniz nu vijftien jaar werkt. Naast beroemde topstukken maakte Muniz speciaal voor deze tentoonstelling vijf nieuwe Verso’s, gebaseerd op vijf schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis, waaronder Vermeers Meisje met de parel, Het puttertje van Fabritius, en De Anatomisch les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt.

Meer over Vik Muniz: Verso.


Andy Warhol, Portret van Koningin Beatrix

Hoogte- en dieptepunten uit het depot

4 februari - 8 mei 2016.

De collectie van het Mauritshuis is in vergelijking met andere musea goed zichtbaar. Toch blijft het jammer dat onze depotstukken zelden of nooit te zien zijn. Speciaal voor deze tentoonstelling tillen we daarom juist deze werken van de rekken.

Aan de hand van deze werken geven we antwoord op veel gestelde vragen als: wat voor soort schilderijen hangen er in het depot, hoe komen ze daar terecht en waarom hangen ze niet op zaal? We tonen de hoogtepunten, maar óók de dieptepunten.

Meer over Hoogte- en dieptepunten uit het depot.


Hollandse zelfportretten, Selfies uit de Gouden Eeuw

Hollandse zelfportretten
Selfies uit de Gouden Eeuw

8 oktober 2015 - 3 januari 2016.

Veel Nederlandse kunstenaars uit de zeventiende eeuw hebben zelfportretten geschilderd, meer dan in enig ander land. Sommige schilders zoals Rembrandt waren specialisten, van anderen is slechts één zelfportret bekend.

In het najaar van 2015 toonde het Mauritshuis zevenentwintig van de mooiste zelfportretten uit de bloeiperiode van de Hollandse schilderkunst in de tentoonstelling Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw.


Velazquez tentoonstelling Galerij

Velázquez in de Galerij

1 oktober - 29 november 2015

Na de topstukken van Caravaggio en Titiaan presenteert de Galerij Prins Willem V wederom een bijzonder meesterwerk: het Portret van Don Diego de Acedo van Velázquez uit het Prado te Madrid.

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660) was de beroemdste Spaanse schilder van de zeventiende eeuw. Hij was niet alleen een generatiegenoot van Rembrandt, maar had ook een vergelijkbare virtuoze schilderstijl.

Meer over Velázquez in de Galerij


Rembrandt, De zaak Saul en David

Rembrandt?
De zaak Saul en David

11 juni - 13 september 2015.

Het Mauritshuis heeft een van zijn beroemdste Rembrandts terug. Het volledig toeschrijven van het schilderij Saul en David aan Rembrandt is de spannende conclusie van acht jaar onderzoek door een groot team van internationale experts onder leiding van het Mauritshuis.

Het zorgvuldig gerestaureerde schilderij vormde het middelpunt van de tentoonstelling Rembrandt? De zaak Saul en David.


Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867) Portret van de Comtesse d'Haussonville, 1845

The Frick Collection
Kunstschatten uit de Gouden Eeuw

5 februari - 10 mei 2015.

In het hart van New York, prachtig gelegen met zicht op Central Park, prijkt The Frick Collection. Een geliefd museum, geroemd om de hoge kwaliteit van de collectie. Voor het eerst leende The Frick Collection een groot deel van haar wereldberoemde verzameling uit: maar liefst 36 meesterwerken waren gedurende de tentoonstelling te zien in het Mauritshuis.

Meer over The Frick Collection - Kunstschatten uit New York.


Titiaan in de Galerij

10 oktober - 7 december 2014.

In het najaar van 2014 was er tijdelijk een topstuk van Titiaan te gast in de Galerij Prins Willem V. Het ging om het schilderij Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) uit de National Galleries of Scotland in Edinburgh. Titiaan was de invloedrijkste schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw.

Titiaan in de Galerij is onderdeel van een serie en was het tweede internationale topstuk dat in Galerij Willem V werd uitgelicht.


Mauritshuis, Den Haag

Mauritshuis
Het gebouw

27 juni 2014 - 4 januari 2015.

De openingstentoonstelling Mauritshuis - het gebouw was hét moment om bezoekers meer te vertellen over het pand waarin ze verwelkomd worden. In de tentoonstelling blikten we terug op de rijke geschiedenis en illustere bewoners en gebruikers van het pand dat sinds 1644 als icoon van Den Haag aan de Hofvijver staat.

Meer over Mauritshuis - Het gebouw.

Blijf op de hoogte