Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij

Van 4 tot en met 26 november in het Fries Museum te Leeuwarden

Het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis sturen van 4 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 tien topstukken op tournee langs verschillende musea in Nederland.

In de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij zijn kunstwerken te zien van klinkende namen als Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso. Alle tien de werken zijn belangrijke aanwinsten uit de periode 1999-2016 en aangekocht dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld. Een tour met prachtige voorbeelden van kostbare kunstaankopen in Nederland die alleen dankzij deze financiële ondersteuning gerealiseerd konden worden.

Pop-up presentatie

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij heeft het karakter van een pop-up tentoonstelling; de werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland waar ze telkens drie weken te zien zijn. De presentatie start op 4 oktober in het Mauritshuis in Den Haag en reist daarna door naar het Fries Museum in Leeuwarden, TwentseWelle in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Paul Signac Het ‘Ponton de la Félicité’ bij Asnières, 1886. Te zien in het Mauritshuis in Den Haag tijdens de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij

Paul Signac, Het ‘Ponton de la Félicité’ bij Asnières (Opus nr. 143), 1886. Van Gogh Museum, Amsterdam. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Claude Monet Fonds, Het Liesbeth van Dorp Fonds en Themafonds 19de-eeuwse Schilderkunst, het Mondriaan Fonds en de leden van The Yellow House, 2016.

De tour eindigt maart 2018 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Met deze locaties zoeken we het Nederlands publiek in zes provincies op.

Jan Havicksz. Steen Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, 1655. Te zien in het Mauritshuis in Den Haag tijdens de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij

Jan Steen, Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, 1655. Rijksmuseum, Amsterdam. Aankoop met steun van het Mondriaan Fonds samen met het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, het VSBfonds, de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum Fonds, 2004

Bezoekers kunnen zich verheugen op een eclectische groep kunstwerken. Zo beslaat de selectie zeventiende-eeuwse schilderijen als het iconische Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen uit het Rijksmuseum. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien. Maar er zijn ook latere werken als het karakteristieke Molens bij Zaandam van Monet uit het Van Gogh Museum, de sculptuur Petite chouette van Picasso uit het Kröller-Müller Museum en De vierkante man van Karel Appel uit het Rijksmuseum maken deel uit van presentatie.

Onmisbare bijdrage voor musea

De financiële steun die musea krijgen van particulieren bij het aankopen van kunstwerken is een onderbelicht, maar onmisbaar aspect. Nieuwe aanwinsten zorgen dat de verzameling zich blijft ontwikkelen, want slechts één goede aanwinst kan een collectie nieuw leven inblazen. Daarnaast betekent een nieuwe aanwinst dat belangrijke kunstwerken zichtbaar blijven voor het Nederlandse publiek en geconserveerd worden voor de toekomst. Het is dankzij de genereuze steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij (de cultuurloterij van Nederland) en fondsen als de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds, Vriendenstichtingen en publieke gelden via het Mondriaan Fonds dat musea in Nederland belangrijke kunstwerken kunnen blijven aankopen.

Het soort kunstwerken dat in aanmerking komt als aanwinst voor musea is zeldzaam en kostbaar. Wanneer de mogelijkheid voor een aankoop zich aandient, is het noodzaak snel en adequaat te kunnen handelen om een dergelijke buitenkans niet voorbij te laten gaan. Het vierspan Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Mauritshuis ontvangt gezamenlijk jaarlijks dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een substantieel bedrag van rond €7,5 miljoen voor aanwinsten. Deze bijdrage van de BankGiro Loterij is uniek en van essentieel belang. Niet alleen biedt het een goede basis om aanvullende fondsen binnen te halen, maar vanwege het structurele karakter (en de mogelijkheid om de gelden op te sparen) kan de financiering snel rondkomen.

De tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland dankzij de BankGiro Loterij is gratis toegankelijk voor deelnemers van de BankGiro Loterij met de VIP-KAART.

Tourschema

Museum Start Einde
Mauritshuis
Den Haag
4 oktober 2017 29 oktober 2017
Fries Museum
Leeuwarden
4 november 2017 26 november 2017
TwentseWelle/Rijksmuseum Twenthe
Enschede
2 december 2017 31 december 2017
Van Abbemuseum
Eindhoven
6 januari 2018 28 januari 2018
Kröller-Müller Museum
Otterlo
3 februari 2018 25 februari 2018
Bonnefantenmuseum
Maastricht
3 maart 2018 25 maart 2018
Pablo Picasso Petite chouette, 1951-1953. Te zien in het Mauritshuis in Den Haag tijdens de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij

Pablo Picasso, Petite chouette, 1951-1953. Collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo. © Pablo Picasso c/o Pictoright Amsterdam 2017. Verworven met steun van de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds, 2004

Deel deze pagina