Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Wie zijn wij

Missie

In ons huis delen wij het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw.

Organisatie

Binnen de organisatie van het Mauritshuis zijn circa 70 medewerkers actief in vaste dienst, verdeeld over de afdelingen Collectie, Educatie, Development, Facilitaire zaken, Financiën en Marketing. De organisatie wordt aangestuurd door Emilie Gordenker en Sander Uitdenbogaard die samen de tweehoofdige directie vormen. De directie wordt gecontroleerd door de Raad van Toezicht. Het Mauritshuis was een rijksmuseum tot 1995, het jaar dat het zelfstandig werd. De daarvoor opgerichte Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis is verantwoordelijk voor het beheer van gebouw en de collectie. Ook het beheer en exploitatie van Galerij Prins Willem V valt onder de verantwoordelijkheid van het Mauritshuis. Meer informatie over de organisatie treft u aan in het jaarverslag.

Directie

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis

Dr. Emilie E.S. Gordenker 
Directeur Mauritshuis

Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) is sinds 1 januari 2008 directeur van het Mauritshuis. 

Emilie promoveerde in 1998 aan het Institute of Fine Arts, New York University, met als specialisatie: kleding in de Nederlanden in de 17de eeuw en Anthony van Dyck. In New York werkte zij voor het Metropolitan Museum of Art, The Frick Collection en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD). Zij doceerde aan de Rutgers University, New York University, Vassar College en de Bard Graduate Center for Decorative Arts. 

In december 2003 werd zij benoemd tot Senior Curator Early Netherlandish, Dutch and Flemish Art bij de National Gallery of Scotland in Edinburgh. In januari 2008 volgde de benoeming tot directeur van het Mauritshuis.

Renée Jongejan
Zakelijk Leider Mauritshuis

Renée Jongejan (1964) is per 9 januari 2019 als Zakelijk Leider (a.i.) verbonden aan het Mauritshuis.

Renée heeft ruim twintig jaar ervaring in de culturele sector, met name op het vlak van bedrijfsvoering / organisatie, marketingcommunicatie, fondsenwerving en structureel strategische projecten. Recentelijk was zij Adjunct-directeur bij het Frans Hals Museum en Directeur bij Slot Zuylen, als interim-functionaris. Hiervoor was zij werkzaam bij de Appel Arts Centre Amsterdam (Zakelijk Leider), Toneelgroep Amsterdam (hoofd Marketing & Publiciteit) en het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam (Communicatiemanager & Programma-coördinator en Beleidsmedewerker). Zij heeft cultuur gerelateerde studies afgerond aan de Erasmus Universiteit en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en volgt momenteel een studie bedrijfskunde. 

Sander Uitdenbogaard
Zakelijk directeur Mauritshuis

Sander Uitdenbogaard (1967) is sinds 1 januari 2017 zakelijk directeur van het Mauritshuis. 

Sander was algemeen directeur van Panorama Mesdag en verantwoordelijk voor de afronding van de renovatie en de heropening. Ook zorgde hij voor de herpositionering van het museum en was hij de drijvende kracht achter het succesvolle Mesdagjaar in 2015. Eerder was hij onder meer werkzaam voor het Museum voor Realisme als zakelijk directeur. Daarvoor vervulde Uitdenbogaard diverse management- en directieposities in de financiële sector.

 

Raad van Toezicht

Mevrouw E.M.L. Moerel (voorzitter)
De heer R. Lelieveld (penningmeester)
De heer A. Kasem
Mevrouw T. Vellenga
De heer M.S. Sellink