Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Topstuk Titiaan in de Galerij Prins Willem V

Den Haag, 29 augustus 2014 - Van 10 oktober t/m 7 december 2014 wordt een topstuk van Titiaan tentoongesteld in Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag. Het gaat om het schilderij Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) uit de National Galleries of Scotland in Edinburgh.

Godin van de liefde

Dit schilderij van Venus is een mooi voorbeeld van Titiaans kunst. De godin van de liefde, die volgens de mythologie als een volgroeide vrouw werd geboren uit het schuim van de zee, staat tot haar dijen in het water en wringt in gedachten verzonken haar lange natte haren uit. Met haar sensuele gestalte vult zij het hele doek en lijkt daardoor bijna lijfelijk aanwezig. Titiaan maakte van haar een vrouw die in alles voldeed aan het geldende schoonheidsideaal: vol en rond op de heupen en dijen, kleine borsten, roomblanke huid en een weelderige bos rood haar. Naar zestiende-eeuwse Venetiaanse begrippen was dit de mooist denkbare vrouw.

Titiaan, Venus verrijst uit de zee (Geboorte van Venus), c.1520/25. Doek, 75,8 x 57,6 cm. Edinburgh, National Galleries of Scotland. Accepted in lieu of Inheritance Tax by HM Government (hybrid arrangement) and allocated to the Scottish National Gallery, with additional funding from the Heritage Lottery Fund, the Art Fund (with a contribution from the Wolfson Foundation), and the Scottish Executive, 2013.

Titiaan, een virtuoos schilder

Titiaan (1485/1490-1576) was de invloedrijkste schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw. Hij had een goot gevoel voor kleur, dynamiek en natuurlijke details en schilderde naarmate hij ouder werd steeds virtuozer. Titiaan verkeerde met de groten der aarde, zoals keizer Karel V en verwierf grote roem bij opdrachtgevers, verzamelaars en collegaschilders.

Serie met meesterwerken

Titiaan in de Galerij is onderdeel van een serie en is het tweede internationale topstuk dat in Galerij Willem V wordt uitgelicht. Het museum toont jaarlijks gedurende enkele weken één meesterwerk van een schilder die gewoonlijk niet in Nederland is te zien. Zo is alleen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een schilderij van Titiaan te vinden. Vorig jaar was Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen het eerste schilderij in deze serie met meesterwerken.

Prinselijke verzameling

Galerij Prins Willem V is een verborgen juweel in het historische centrum van Den Haag. Stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau liet de zaal in 1774 bouwen om er zijn schilderijen tentoon te stellen. De wanden hingen er bomvol, zodat de rijkdom van zijn verzameling goed te zien was. De Galerij is nu in oude luister hersteld en ruim 150 oude meesters (waaronder Jan Steen, Rubens en Paulus Potter) hangen er weer zij aan zij. Kristallen kroonluchters, zijden wandbespanning en overdadige gordijnen maken de vorstelijke uitstraling compleet.

Praktische informatie 

Adres museum:
Galerij Prins Willem V
Buitenhof 33, Den Haag
(Ingang Gevangenpoort)

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur

Informatie publiek:
www.galerijprinswillemv.nl

Noot voor redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Elske Schreurs
+31 (0)70 302 3438 
pressoffice@mauritshuis.nl / www.mauritshuis.nl 

Het Mauritshuis is ook actief op facebook, twitter en flickr.

Blijf op de hoogte