Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Vermeers Meisje met de parel hangt weer in haar vertrouwde omgeving

Vermeers Meisje met de parel, publiekslieveling uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag hangt weer in haar vertrouwde omgeving in zaal 15. De afgelopen twee weken was het schilderij onderwerp van een intensief wetenschappelijk onderzoek dat plaats vond in de Gouden Zaal van het museum.

Onder grote belangstelling van publiek en pers werd door een team van internationale onderzoekers een scala aan onderzoekstechnieken toegepast. Het schilderij behoort nu tot een van de best gedocumenteerde kunstwerken ter wereld. Nu de data met succes zijn verzameld, gaat het project een nieuwe fase in, namelijk de analyse van alle terabytes aan gegevens. Hierdoor hoopt het Mauritshuis meer te weten te komen over de manier waarop Vermeer het Meisje met de parel schilderde en de materialen die hij gebruikte. Definitieve resultaten kunnen pas na grondige analyse en vergelijking van de verzamelde data bekend worden gemaakt. 

Grote media belangstelling voor het onderzoek naar het Meisje met de Parel.

Het onderzoeksproject Het meisje in de schijnwerper is uitgevoerd op initiatief van het Mauritshuis door een team van internationaal erkende specialisten in het kader van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS). De NICAS-partners zijn Rijksmuseum Amsterdam, TU Delft, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Universiteit van Amsterdam. Daarnaast wordt medewerking verleend door o.a. Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), Maastricht University, Universiteit Antwerpen, National Gallery of Art Washington en Hirox Europe.


Noot voor redactie:

Beeld kunt u downloaden via onze website

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Willemijn van Drunen
Pers & Publiciteit
+31(0)70 3023438 / +31 (0)6 15830703
pressoffice@mauritshuis.nl / www.mauritshuis.nl

Over het Meisje met de parel

Dit schilderij van Vermeer werd omstreeks 1665 geschilderd. Het is een zogenaamde tronie. Tronies beelden een bepaald type of karakter uit. In dit geval een meisje in exotische kledij, met een oosterse tulband en een onwaarschijnlijk grote parel in het oor. Na het overlijden van Vermeer, kwam het werk in 1675 terecht bij de verzamelaar Pieter van Ruijven. In 1669 stond op een veilinglijst uit de nalatenschap van zijn schoonzoon Jacob Dissius ‘Een Tronie in Antique Klederen, ongemeen konstig’. Zeer waarschijnlijk ging het om dit werk. Pas in 1881 kwam het schilderij weer boven water. Ambtenaar voor de kunsten Victor de Stuers had het vermoeden dat het een Vermeer betrof. Kunstverzamelaar Arnoldus Andries des Tombe kocht het werk voor twee gulden en dertig cent. Bij zijn overlijden in 1902 liet hij het werk na aan het Mauritshuis. Meisje met de parel groeide sindsdien uit tot een ware publiekslieveling.

Mauritshuis 

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. Het restauratieatelier van het Mauritshuis speelt een leidende rol in het materiaal-technisch onderzoek naar oude meesters.
 

Blijf op de hoogte