Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

Mauritshuis kijkt terug op een succesvol en gevarieerd jaar.
Museum verwacht 2016 af te sluiten met 410.000 bezoekers

20 december 2016

Het Mauritshuis kijkt terug op een succesvol en gevarieerd jaar met hoogtepunten als de aankoop van het zeldzame bloemstilleven Vaas met bloemen in een stenen nis van Roelant Savery, de eerste hedendaagse kunsttentoonstelling Vik Muniz: Verso en het bezoek van de Hertogin van Cambridge aan het Mauritshuis voor de tentoonstelling Hollanders in huis . Het museum verwacht 2016 af te sluiten met 410.000 bezoekers en 28.000 voor Galerij Prins Willem V.

Lees meer

Mauritshuis presenteert bestandscatalogus genrestukken.
Nieuw standaardwerk Hollandse en Vlaamse genreschilderkunst

15 december 2016

Het Mauritshuis heeft de afgelopen jaren de Hollandse en Vlaamse genrestukken in de collectie uitgebreid kunsthistorisch én materiaal-technisch onderzocht. De nieuwe ontdekkingen en inzichten die dit heeft opgeleverd, zijn opgenomen in de Engelstalige bestandscatalogus Genre Paintings in the Mauritshuis . Deze rijk geïllustreerde publicatie kan beschouwd worden als een nieuw standaardwerk over Hollandse en Vlaamse genreschilderkunst. Het is het derde deel in de reeks van wetenschappelijke bestandscatalogi van het museum. De befaamde collectie van het Mauritshuis bevat ruim 100 Hollandse en Vlaamse genrestukken met meesterwerken van specialisten als Jan Steen, Frans van Mieris, Gerard ter Borch, Adriaen van Ostade, Gabriël Metsu, Gerrit Dou en David Teniers.

Lees meer

Vanaf dit voorjaar in het Mauritshuis: Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw. Met meesterwerken van Clara Peeters, Floris van Dijck, Pieter Claesz, Willem Heda e.a.

14 december 2016

Van 9 maart t/m 25 juni 2017 is in het Mauritshuis Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien: de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van stillevens in Holland en Vlaanderen die bereid voedsel weergeven, maaltijdstillevens genoemd. Aanleiding voor de tentoonstelling is het in 2012 verworven meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. Naast dit werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Lees meer

Succesvolle tentoonstelling Hollanders in huis verlengd tot en met 5 februari 2017

06 december 2016

De tentoonstelling Hollanders in huis. Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection is vanwege succes verlengd. De topstukken van o.a. Johannes Vermeer, Jan Steen, Pieter de Hooch en Gerrit Dou zijn te zien tot en met 5 februari 2017.

Directeur Emilie Gordenker: “We zijn verheugd dat de Royal Collection Trust het Mauritshuis de gelegenheid geeft om de tentoonstelling te verlengen. Zo kunnen nog meer mensen genieten van de prachtige werken uit de Royal Collection.”

Lees meer

Mauritshuis start met bijzondere Onvergetelijk-rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren

30 november 2016

In december start het Mauritshuis, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, met bijzondere rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens de rondleiding Onvergetelijk Mauritshuis bekijken de deelnemers een aantal schilderijen uit de collectie waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste; tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, brengen de deelnemers de objecten samen tot leven. De rondleider helpt hen op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Elke maand is er een ander thema.

Lees meer

Nieuwe app onthult geheimen Meisje met de parel. Mauritshuis en Madpixel tonen zeventiende-eeuwse meesterwerken als nooit tevoren

10 november 2016

Vanaf vandaag is het mogelijk om Vermeers Meisje met de parel en ‘Het aardse paradijs’ van Brueghel en Rubens van het Mauritshuis tot op de kwaststreek te bekijken op Gigapixel-formaat via de splinternieuwe ‘Second Canvas Mauritshuis’-app. Een wereldprimeur is de geïntegreerde infraroodfunctie, waardoor het mogelijk is om per vierkante millimeter onder de verflaag van een schilderij te kijken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Het Mauritshuis heeft haar krachten gebundeld met Madpixel, een innovatief digitaliseringsbedrijf, om een deel van de collectie op een geheel nieuwe wijze te ontsluiten voor een groot publiek.

Lees meer
Persarchief