Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

Mauritshuis introduceert interactieve kijk- en ruik-rondleiding voor publiek

06 april 2021

Het Mauritshuis heeft vanaf vandaag een primeur: voor de tentoonstelling Vervlogen - geuren in kleuren maakte het museum de allereerste digitale interactieve kijk- en ruik-rondleiding ter wereld. In samenwerking met NN Group is een geurbox ontwikkeld waarmee je vanaf je bank de rondleiding kunt bekijken, en tegelijkertijd kunt ‘ruiken’ aan de kunstwerken. Tijdens de rondleiding interviewt culinair journalist Joël Broekaert de samensteller van de tentoonstelling Vervlogen, Mauritshuis-conservator Ariane van Suchtelen.

Lees meer

Jett Rebel eert alle moeders met nieuw nummer voor Mauritshuis

02 maart 2021

Zanger vindt hemel op aarde in schilderij van Rubens

Den Haag – Het nieuwste nummer van Jett Rebel in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. Met als titel Heaven’s got a place for you maakt de flamboyante alleskunner een muzikale ode aan een bijna 400 jaar oud kunstwerk van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Voor het nummer bundelt Jett Rebel een arsenaal aan muzikale invloeden naar een funky nummer, vol soul, rock en pop invloeden.

Lees meer

The Kik vindt dé ware liefde in het Mauritshuis

10 december 2020

Dave von Raven wil vaker naar museum

Den Haag – Het nieuwste nummer van The Kik ‘De ware Jakob’ is vanaf vandaag te beluisteren via Mauritshuis.nl/thekik. De Rotterdamse band schreef deze ballad speciaal in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Het nummer ‘De ware Jakob’ is een liefdesverhaal geïnspireerd op twee portretten van bijna 500 jaar oud uit de collectie van het Mauritshuis.

Lees meer

Mauritshuis eerste gigapixelmuseum ter wereld

26 november 2020

Het Mauritshuis is vanaf vandaag niet alleen fysiek te bezoeken, maar ook in een nieuwe virtuele maar levensechte omgeving. Het museum heeft de primeur om geheel in gigapixel-formaat* te zijn gedigitaliseerd, als eerste ter wereld. Door de koppeling met de bestaande Second Canvas-app van het Mauritshuis, worden ook de mooiste verhalen achter de meesterwerken onthuld én kan er tot op de kwaststreek worden ingezoomd. Maar liefst 36 meesterwerken, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter, zijn tot in het allerkleinste detail te bewonderen.

Lees meer

Ruiken aan kunst in: Vervlogen – geuren in kleuren.

18 november 2020

Tentoonstelling over zoete parfums en vreselijke stank in de 17de eeuw

Zodra het museum weer opent presenteert het Mauritshuis de tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren. Bezoekers zullen ruiken aan de frisse schone was in een interieur van Pieter de Hooch, aan zomer- en winterparfums in zilveren 17de-eeuwse pomanders, maar ook aan de afschuwelijk stinkende Amsterdamse grachten op een stadgezicht van Jan van der Heyden.

Lees meer

Gefixeerd op Vermeers stadgezicht - Eye-tracking onderzoek naar schilderij 'Gezicht op Delft'

15 oktober 2020

Vlak voor de opening van de presentatie Alleen met Vermeer organiseerde het Mauritshuis een zogeheten ‘eye-tracking’ onderzoek bij het beroemde schilderij Gezicht op Delft. Uit het onderzoek blijkt, dat er verschil bestaat tussen hoe ‘kunstkenners’ * dit in Delft geschilderde werk waarnemen en mensen die minder vaak in aanraking komen met kunst **.

Lees meer
Persarchief