Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

Kindertentoonstelling Hallo Rembrandt

23 mei 2019

Spelenderwijs Rembrandt leren kennen: dat is de insteek van de doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! die vanaf 20 juli te beleven is in het Mauritshuis in Den Haag. In het Rembrandtjaar 2019 opent de ene na de andere kunsttentoonstelling; een presentatie voor kinderen is echter een primeur. Entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.

Lees meer

Mauritshuis organiseert tentoonstelling over beeldvorming rondom Johan Maurits

02 april 2019

Het Mauritshuis organiseert vanaf 4 april een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits toont verschillende perspectieven op Johan Maurits, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands-Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. In deze tentoonstelling houdt het Mauritshuis zijn collectie die betrekking heeft op Johan Maurits steeds op een andere manier tegen het licht om zo inzicht te geven in de verschuiving van ons beeld van en onze mening over de naamgever van het museum. Hoe werd dat beeld gevormd en hoe is dat, in de loop der eeuwen, veranderd?

Lees meer

Schenking van jonkheer Van Kretschmar
Mauritshuis ontvangt portret Perronneau van voorvader van Van Kretschmar

18 maart 2019

Het Mauritshuis ontving vorig jaar een genereuze schenking van jonkheer F.G.L.O. van Kretschmar: een fraai pastelportret uit 1754, gemaakt door de Franse kunstenaar Jean-Baptiste Perronneau (c. 1715-1783). Het portret toont de Hagenaar Jacob van Kretschmar, een voorouder van de schenker. De pastel bleef altijd in familiebezit en is een voortreffelijk voorbeeld van het werk van Perronneau. Vanwege hun lichtgevoeligheid mogen pastels niet permanent worden getoond, maar vanaf vandaag is de aanwinst voor enkele maanden te zien in zaal 13.

Lees meer

Rembrandt Reality

12 maart 2019

Op de historische plek van de Waag in hartje Amsterdam hebben het Mauritshuis en Nationale-Nederlanden één van Rembrandts beroemdste schilderijen vandaag virtueel tot leven gebracht. Het schilderij De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp uit 1632 dat in het museum een prominente plaats heeft, is één van de topstukken uit het Rembrandtjaar. Met een nooit eerder in de museale wereld vertoonde Augmented Reality-ervaring stapt de kijker digitaal het Anatomisch Theater van 1632 in om daar de collega-artsen van dokter Tulp én hun studieobject, het lichaam van Aris Kindt, te bestuderen. 350 jaar na de dood van de wereldberoemde Hollandse Meester kan iedereen met de app Rembrandt Reality over zijn schouder meekijken.

Lees meer

Lancering nieuw kinderboek van Maurits Muis tijdens Museumnacht Kids in Mauritshuis

07 maart 2019

Tijdens de Museumnacht Kids op zaterdag 16 maart wordt in het Mauritshuis het nieuwe prentenboek Maurits Muis en Rembrandt gelanceerd. Tijdens een feestelijke presentatie overhandigen de auteurs van het boek Ingrid en Dieter Schubert een eerste exemplaar van Maurits Muis en Rembrandt aan niemand minder dan Maurits Muis zelf. Het boek wordt uitgebracht door Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Mauritshuis en sluit aan bij het Rembrandtjaar 2019.

Lees meer

BankGiro Loterij brengt Rembrandt naar Nederland

13 februari 2019

Het Mauritshuis en het Rijksmuseum zijn zeer verheugd dat ze gezamenlijk € 1.035.000 in ontvangst mogen nemen van de BankGiro Loterij voor het landelijke project Rembrandt in alle straten. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan met Rembrandt in alle straten invulling worden gegeven aan het Rembrandtjaar 2019 buiten de museummuren.

Lees meer
Persarchief