Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

Eerste internationale overzichtstentoonstelling Nicolaes Maes

22 juli 2019

In het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019 organiseert het Mauritshuis een overzichtstentoonstelling van één van Rembrandts meest veelzijdige leerlingen: Nicolaes Maes (1634-1693). Ruim 30 schilderijen tonen aan dat Maes verschillende fasen in zijn kunstenaarschap had: hij blonk in zijn lange carrière uit in historiestukken, genrestukken (taferelen ontleend aan het dagelijks leven) en elegante portretten.

Lees meer

Hoera het is een schilder

10 juli 2019

Maandag 15 juli werd 413 jaar geleden in Leiden een van ’s werelds grootste schilders geboren, Rembrandt Hermanszoon van Rijn. In het landelijke themajaar Rembrandt & de Gouden eeuw 2019 reden om groots bij stil te staan. Op vele plekken in Nederland wordt zijn geboorte daarom gevierd met beschuit met gouden muisjes.

Lees meer

Vier seizoenen herenigd - Mauritshuis verwerft drie schilderijen van Nicolaes Berchem

18 juni 2019

Het Mauritshuis heeft drie allegorische schilderijen van Nicolaes Berchem verworven. Samen met de Allegorie op de Zomer - reeds vanaf 1992 in het Mauritshuis - vormen ze een bijzonder ensemble.

Lees meer

Kindertentoonstelling Hallo Rembrandt

23 mei 2019

Spelenderwijs Rembrandt leren kennen: dat is de insteek van de doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! die vanaf 20 juli te beleven is in het Mauritshuis in Den Haag. In het Rembrandtjaar 2019 opent de ene na de andere kunsttentoonstelling; een presentatie voor kinderen is echter een primeur. Entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.

Lees meer

Mauritshuis organiseert tentoonstelling over beeldvorming rondom Johan Maurits

02 april 2019

Het Mauritshuis organiseert vanaf 4 april een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits toont verschillende perspectieven op Johan Maurits, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands-Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. In deze tentoonstelling houdt het Mauritshuis zijn collectie die betrekking heeft op Johan Maurits steeds op een andere manier tegen het licht om zo inzicht te geven in de verschuiving van ons beeld van en onze mening over de naamgever van het museum. Hoe werd dat beeld gevormd en hoe is dat, in de loop der eeuwen, veranderd?

Lees meer

Schenking van jonkheer Van Kretschmar
Mauritshuis ontvangt portret Perronneau van voorvader van Van Kretschmar

18 maart 2019

Het Mauritshuis ontving vorig jaar een genereuze schenking van jonkheer F.G.L.O. van Kretschmar: een fraai pastelportret uit 1754, gemaakt door de Franse kunstenaar Jean-Baptiste Perronneau (c. 1715-1783). Het portret toont de Hagenaar Jacob van Kretschmar, een voorouder van de schenker. De pastel bleef altijd in familiebezit en is een voortreffelijk voorbeeld van het werk van Perronneau. Vanwege hun lichtgevoeligheid mogen pastels niet permanent worden getoond, maar vanaf vandaag is de aanwinst voor enkele maanden te zien in zaal 13.

Lees meer
Persarchief