Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

"Slow Food - Stillevens uit de Gouden Eeuw" in het Mauritshuis.
Met meesterwerken van Clara Peeters, Floris van Dijck, Pieter Claesz, Willem Heda e.a.

14 februari 2017

Van 9 maart t/m 25 juni 2017 is in het Mauritshuis Slow Food - Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien: de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens. De verfijnde etenswaren op deze voorstellingen zijn op een verbluffende manier uitgevoerd. Aanleiding voor de tentoonstelling is het in 2012 door het museum verworven meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. In totaal zijn 22 topstukken te zien uit het Rijksmuseum (Amsterdam), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford) en alle werken van Clara Peeters uit het Museo Nacional del Prado (Madrid).

Lees meer

Mauritshuis lanceert website "Het puttertje in Vogelvlucht" over publiekslieveling van Carel Fabritius

09 februari 2017

Het Mauritshuis lanceert Het puttertje in Vogelvlucht, een website die volledig in het teken staat van het wereldberoemde schilderij Het puttertje van Carel Fabritius. Met beeld, geluid en animaties wordt de bezoeker getrakteerd op talrijke verhalen over het beroemde schilderij, het afgebeelde vogeltje en de kunstenaar. Deze ‘story-telling website’ is de eerste in een reeks topstukken die het Mauritshuis wil uitlichten. Zo wil het museum de verhalen rondom de schilderijen tot leven brengen en deze wereldwijd toegankelijk maken.

Lees meer

Tentoonstelling Hollanders in Huis groot succes voor Mauritshuis
120.000 bezoekers voor de topstukken uit de Royal Collection

06 februari 2017

Hollanders in huis. Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection was met 120.000 bezoekers een groot succes. Op de tentoonstelling, die in oktober 2016 nog werd bezocht door Hare Koninklijke Hoogheid de Hertogin van Cambridge, waren topstukken te zien van o.a. Johannes Vermeer, Jan Steen, Pieter de Hooch en Gerrit Dou.

Lees meer

Mauritshuis kijkt terug op een succesvol en gevarieerd jaar.
Museum verwacht 2016 af te sluiten met 410.000 bezoekers

20 december 2016

Het Mauritshuis kijkt terug op een succesvol en gevarieerd jaar met hoogtepunten als de aankoop van het zeldzame bloemstilleven Vaas met bloemen in een stenen nis van Roelant Savery, de eerste hedendaagse kunsttentoonstelling Vik Muniz: Verso en het bezoek van de Hertogin van Cambridge aan het Mauritshuis voor de tentoonstelling Hollanders in huis . Het museum verwacht 2016 af te sluiten met 410.000 bezoekers en 28.000 voor Galerij Prins Willem V.

Lees meer

Mauritshuis presenteert bestandscatalogus genrestukken.
Nieuw standaardwerk Hollandse en Vlaamse genreschilderkunst

15 december 2016

Het Mauritshuis heeft de afgelopen jaren de Hollandse en Vlaamse genrestukken in de collectie uitgebreid kunsthistorisch én materiaal-technisch onderzocht. De nieuwe ontdekkingen en inzichten die dit heeft opgeleverd, zijn opgenomen in de Engelstalige bestandscatalogus Genre Paintings in the Mauritshuis . Deze rijk geïllustreerde publicatie kan beschouwd worden als een nieuw standaardwerk over Hollandse en Vlaamse genreschilderkunst. Het is het derde deel in de reeks van wetenschappelijke bestandscatalogi van het museum. De befaamde collectie van het Mauritshuis bevat ruim 100 Hollandse en Vlaamse genrestukken met meesterwerken van specialisten als Jan Steen, Frans van Mieris, Gerard ter Borch, Adriaen van Ostade, Gabriël Metsu, Gerrit Dou en David Teniers.

Lees meer

Vanaf dit voorjaar in het Mauritshuis: Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw. Met meesterwerken van Clara Peeters, Floris van Dijck, Pieter Claesz, Willem Heda e.a.

14 december 2016

Van 9 maart t/m 25 juni 2017 is in het Mauritshuis Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien: de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van stillevens in Holland en Vlaanderen die bereid voedsel weergeven, maaltijdstillevens genoemd. Aanleiding voor de tentoonstelling is het in 2012 verworven meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. Naast dit werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Lees meer
Persarchief