Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

Nieuwe gezichten in het Mauritshuis: Modieuze Zeeuw en herontdekte vrouwelijke kunstenaar

07 juli 2021

Het Mauritshuis in Den Haag heeft twee bijzondere schilderijen toegevoegd aan de vaste opstelling, één als aankoop en de ander als langdurig bruikleen. De aankoop betreft een zeldzaam zelfportret van Adriaen van de Venne uit c. 1615-1618, waarop hij zichzelf uitzonderlijk minutieus afbeeldde in de rijke en modieuze kleding van zijn tijd. Van de Venne (1589-1662) was een zeer veelzijdig kunstenaar die niet alleen schilderde, maar ook gedichten schreef én prenten en boekillustraties ontwierp. De opvoeding van Maria, van de Zuid-Nederlandse schilder Michaelina Wautier, ontvangt het Mauritshuis voor twee jaar in bruikleen. Wautier is één van de weinige vrouwelijke kunstenaars uit de 17de eeuw die naast portretten en stillevens ook Bijbelse en mythologische voorstellingen schilderde.

Lees meer

Verbluffende ontdekkingen, hoofdpijndossiers en duivelse dilemma’s

01 juli 2021

Een kijkje op én onder de verflaag in de tentoonstelling Facelifts & Make-overs

Vanaf 7 oktober 2021 deelt het Mauritshuis de mysterieuze wereld van het eigen restauratieatelier. In de tentoonstelling Facelifts & Make-overs staat de conservering, restauratie en onderzoek van schilderijen in het Mauritshuis centraal.

Het restaureren van eeuwenoude kunstwerken spreekt tot de verbeelding: je zit dicht op de huid van het kunstwerk. Wat komt daar allemaal bij kijken? Waarom werd de wolkenlucht op Diana en haar nimfen van Vermeer overgeschilderd? Wat doe je als houtworm een gedeelte van een portret van Willem van Oranje heeft verorberd? Voor welke lastige beslissingen komt een restaurator te staan als een soldaat weer tevoorschijn komt op een werk van Pieter de Hooch?

Lees meer

Eefje de Visser tovert Mauritshuis om tot poptempel

10 juni 2021

Het nieuwste nummer van Eefje de Visser in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. Met als titel Cybele eert Eefje de godin van de vruchtbaarheid. De 35-jarige godin van de Nederlandse indie-pop liet zich voor het nummer inspireren door een voor haar kleurrijk, hemels en tikkeltje kitsch 17de-eeuws schilderij. Eefje combineert in Cybele natuurlijk enkele handelsmerken: warme sounds met een elektronische edge, en florerende teksten. Eefje is de zevende artiest die voor het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren speciaal een nummer schrijft bij een van de meesterwerken uit de collectie van het Haagse museum.

Lees meer

Mauritshuis introduceert interactieve kijk- en ruik-rondleiding voor publiek

06 april 2021

Het Mauritshuis heeft vanaf vandaag een primeur: voor de tentoonstelling Vervlogen - geuren in kleuren maakte het museum de allereerste digitale interactieve kijk- en ruik-rondleiding ter wereld. In samenwerking met NN Group is een geurbox ontwikkeld waarmee je vanaf je bank de rondleiding kunt bekijken, en tegelijkertijd kunt ‘ruiken’ aan de kunstwerken. Tijdens de rondleiding interviewt culinair journalist Joël Broekaert de samensteller van de tentoonstelling Vervlogen, Mauritshuis-conservator Ariane van Suchtelen.

Lees meer

Jett Rebel eert alle moeders met nieuw nummer voor Mauritshuis

02 maart 2021

Zanger vindt hemel op aarde in schilderij van Rubens

Den Haag – Het nieuwste nummer van Jett Rebel in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. Met als titel Heaven’s got a place for you maakt de flamboyante alleskunner een muzikale ode aan een bijna 400 jaar oud kunstwerk van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Voor het nummer bundelt Jett Rebel een arsenaal aan muzikale invloeden naar een funky nummer, vol soul, rock en pop invloeden.

Lees meer

The Kik vindt dé ware liefde in het Mauritshuis

10 december 2020

Dave von Raven wil vaker naar museum

Den Haag – Het nieuwste nummer van The Kik ‘De ware Jakob’ is vanaf vandaag te beluisteren via Mauritshuis.nl/thekik. De Rotterdamse band schreef deze ballad speciaal in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Het nummer ‘De ware Jakob’ is een liefdesverhaal geïnspireerd op twee portretten van bijna 500 jaar oud uit de collectie van het Mauritshuis.

Lees meer
Persarchief