Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persberichten

BankGiro Loterij brengt Rembrandt naar Nederland

13 februari 2019

Het Mauritshuis en het Rijksmuseum zijn zeer verheugd dat ze gezamenlijk € 1.035.000 in ontvangst mogen nemen van de BankGiro Loterij voor het landelijke project Rembrandt in alle straten. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan met Rembrandt in alle straten invulling worden gegeven aan het Rembrandtjaar 2019 buiten de museummuren.

Lees meer

NN Group en Mauritshuis verlengen samenwerking

07 februari 2019

Sinds 2016 is NN Group trotse partner van het Mauritshuis. Deze succesvolle samenwerking is voor de komende drie jaar verlengd tot en met 2021. Als hoofdsponsor zet NN zich in om een breder en internationaler publiek te enthousiasmeren voor het museum en haar bijzondere collectie. Dit doen we door het mogelijk maken van tentoonstellingen, door het aantrekken van een nieuwe jongere doelgroep en door meer internationale zichtbaarheid te creëren.

Lees meer

Start van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019

31 januari 2019

Met de opening van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is gisteravond officieel het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019 gestart. Dit jaar wordt met tentoonstellingen en activiteiten door het hele land herdacht dat Rembrandt precies 350 jaar geleden in Amsterdam overleed. Musea, culturele instellingen en historische steden werken samen in dit themajaar. Vijf musea organiseren speciale tentoonstellingen met werk van de oude meester: Fries Museum, Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, Rijksmuseum en Museum De Lakenhal.

Lees meer

Rembrandt…? Nieuw onderzoek naar toeschrijving twee schilderijen in collectie Mauritshuis

30 januari 2019

Het Mauritshuis gaat na afloop van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis nieuw onderzoek doen naar twee schilderijen uit de eigen collectie om er achter komen of ze wel of niet van Rembrandt zijn. Het gaat om Studie van een oude man uit 1650 en Tronie van een oude man uit c. 1630-31. Beide werken werden respectievelijk in 1891 en 1892 door toenmalig Mauritshuis directeur Abraham Bredius verworven als echte Rembrandts, maar ze worden nu door het museum als ‘twijfelgevallen’ beschouwd. Tegelijk met het onderzoek zal het Mauritshuis beide schilderijen ook grondig restaureren.

Lees meer

Mauritshuis organiseert tentoonstelling over beeldvorming rondom Johan Maurits

17 januari 2019

Het Mauritshuis organiseert vanaf 4 april een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits toont verschillende perspectieven op Johan Maurits, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands-Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. In deze tentoonstelling houdt het Mauritshuis zijn collectie die betrekking heeft op Johan Maurits steeds op een andere manier tegen het licht om zo inzicht te geven in de verschuiving van ons beeld van en onze mening over de naamgever van het museum. Hoe werd dat beeld gevormd en hoe is dat, in de loop der eeuwen, veranderd?

Lees meer

Mauritshuis verwerft schilderij leermeester van Rembrandt

16 januari 2019

Het is een langgekoesterde wens van het Mauritshuis: een aansprekend en hoogwaardig schilderij van de belangrijkste leermeester van Rembrandt, Pieter Lastman (1583-1633). Met de verwerving van De prediking van Johannes de Doper uit 1627 gaat die wens nu in vervulling. Het schilderij is uit Amerikaans bezit aangekocht door de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, met steun van een particulier.

Lees meer
Persarchief