Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Zelfportret - Adriaen van de Venne

Op 7 juli 2021 is dit zelfportret van Adriaen van de Venne aan onze collectie toegevoegd. Het kleine paneeltje (18,2 x 13,3 cm) behoort tot de allerbeste werken uit de beginfase van Van de Venne. Het is een van de weinige zelfstandige portretten die hij ooit maakte.

Zelfportret - Adriaen van de Venne

Vooraanstaande Zeeuw

Adriaen van de Venne (1589-1662) was een zeer veelzijdig kunstenaar die niet alleen schilderde, maar ook gedichten schreef én prenten en boekillustraties ontwierp. Hij trouwde met een vrouw uit een vooraanstaande Zeeuwse familie en woonde tot 1624/25 in Middelburg. Dit zelfportret maakte hij in ca. 1615-1618, kort nadat hij zich in Middelburg had gevestigd. De Zeeuwse hoofdstad was toen welvarend en Van de Venne maakte er verfijnde schilderijen voor een rijke klantenkring.

Details

Op dit zelfportret heeft hij zichzelf minutieus afgebeeld in de rijke en modieuze kleding van zijn tijd. Zijn schilderattributen ontbreken, hij presenteert zich als een welgesteld burger. Het zelfportret is uitzonderlijk gedetailleerd geschilderd, met veel details in het gezicht en in het zwarte, luxueuze kostuum. Het kleine paneel (18,2 x 13,3 cm) behoort tot de allerbeste werken uit de beginfase van zijn carrière.

Blijf op de hoogte