Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Bartolomäus Bruyn - De zoektocht naar een verloofde

Enorm blij zijn we met de verwerving van het portret Jakob Omphalius, geschilderd door Bartholomäus Bruyn de Oude. Het portret vormt een tweeluik met het portret van Jakobs verloofde Elisabeth Bellinghausen, dat al in 1951 naar het Mauritshuis kwam, als langdurig bruikleen van het Rijksmuseum. Zo komt een bruidspaar weer bij elkaar dat bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar werd gescheiden.


Bartholomaus Bruyn tweeluik wapen op achterzijde Mauritshuis Den Haag

Een anonieme dame

De zoektocht naar de identiteit van Elisabeth startte al tientallen jaren geleden. We wisten dat het was geschilderd door Bartholomäus Bruyn, maar niet wie de jonge vrouw was. Op de achterkant van het paneel staat het wapen van Peter Bellinghausen, professor burgerlijk recht in Keulen. En vader van vier dochters. Maar welke van de vier jongedames Bellinghausen was hier afgebeeld?

Bijna 20 jaar geleden ontdekte we dat het schilderij oorspronkelijk onderdeel was van een tweeluik. De panelen werden in 1896 op een veiling in Londen los van elkaar verkocht, als twee anonieme portretten van Jan Gossaert, bijgenaamd Mabuse.

Aantekeningen in een veilingcatalogus

Een van onze conservatoren vond een veilingcatalogus waarin kunsthistoricus Hofstede de Groot aantekeningen had gemaakt. Die zag de portretten in Londen en maakte tekeningen van de  wapenschilden van beide portretten. Een aanknopingspunt!

Dankzij zijn wapenschild konden we de man identificeren als de Keulse kanselier en rechtsgeleerde Jakob Omphalius. Zijn portret was voor het laatst geveild in 1955. Maar waar was het? Gelukkig bleek er wel een oude zwart-witfoto van het schilderij te bestaan. Toen duidelijk was dat de man Jakob Omphalius voorstelde, konden we ook vaststellen welke van de vier zusters Bellinghausen op ons schilderij staat. Want Jakob was getrouwd met Elisabeth.


Bartholomaus Bruyn Portret van Jakob Omphalius tekening

Trouw kranteartikel over tweeluik Bartholomaus Bruyn

Eindelijk samen

Het onderzoek bracht Jakob en Elisabeth op papier weer samen. Mooi nieuws, waar dagblad Trouw in 2005 over schreef. Maar Jakob zelf bleef spoorloos. Tot zijn portret vorig jaar zomaar opdook. Begin 2020 konden we het aankopen.

Zo kreeg de jonge vrouw niet alleen haar naam, maar ook haar verloofde terug. Om de hereniging te vieren, lieten we nieuwe lijsten maken naar oude voorbeelden. De oorspronkelijke lijsten waren namelijk verloren gegaan. Nu vormen Jakob en Elisabeth weer een tweeluik, en zijn ze eindelijk weer samen.

Bartholomaus Bruyn tweeluik Mauritshuis Den Haag

Blijf op de hoogte