Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Bekijk het Mauritshuis met je oren - Eefje de Visser

Lome, donkere bassen dreunen over het plein voor het Mauritshuis. Uit een raam op de tweede verdieping klinken strijkers. Een voorbijganger deint onbewust met haar hoofd mee op de dromerige klanken van de muziek. Binnen schrijft Eefje de Visser een nieuw nummer geïnspireerd op een schilderij.

Beluister het nummer

De keuze van Eefje de Visser

Eefje de Visser in het Mauritshuis voor Bekijk het Mauritshuis met je oren

Hoe doe je dat? Muziek maken op basis van een schilderij? Voor singer-songwriter Eefje de Visser begint het met een zoektocht naar een weelderig schilderij dat weinig met de realiteit te maken heeft. Mauritshuis-gids Geert-Jan Borgstein leidt haar langs werken die aan die eis voldoen. Met Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele die geschenken ontvangt van personificaties van de vier jaargetijden van Jan Brueghel de Oude en Hendrik van Balen is het liefde op het eerste gezicht. De weelderigheid waar ze naar op zoek was spat van het doek. Het schilderij doet haar ook een beetje aan Gerard Joling denken: over-the-top en schaamteloos. Een perfect uitgangspunt voor een nieuwe song.

Over het schilderij

Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele die geschenken ontvangt van personificaties van de vier jaargetijden werd in ca. c. 1620 - 1622 door Jan Brueghel de Oude en Hendrik van Balen geschilderd. Het medaillon waarop Cybele te zien is, werd door Van Balen gemaakt. Alles om het medaillon heen werd gemaakt door Brueghel de Oude. Cybele was in de mythologie de godin van de vruchtbaarheid, aarde en natuur. Om haar te eren voorzag Brueghel de Oude dit tafereel van een uitbundige guirlande; een slinger van bloemen, groenten en fruit. Rondom de guirlande zie je, naast mensen en engelen, talloze dieren. Een lofzang op overvloed en vruchtbaarheid.

Eefje de Visser kijkt naar schilderij in het Mauritshuis te Den Haag

 


Over Eefje de Visser

Eefje de Visser bij Cybele

Eefje de Visser (1986) is de koningin van de Nederlandse indie-pop. Met haar alternatieve, Nederlandstalige popliedjes won ze in 2009 De Grote Prijs van Nederland. Haar eerste albums (De Koek uit 2011 en Het Is uit 2013) bevatten voornamelijk dromerige liedjes, maar sinds haar derde album Nachtlicht (2016) trekt ze steeds meer naar het elektronische toe en bevatten haar nummers synthesizers, drumcomputers en warme bassen. Eefje de Visser wordt geroemd om de bijzondere manier waarop ze met taal omgaat; als een soort intuïtief proza. Haar verrassende melodielijnen en filmische videoclips worden breed gewaardeerd. In 2020 ontving ze twee Edisons: een voor beste alternatieve artiest en een voor haar laatste album Bitterzoet (2020).

 

Nationale Nederlanden


Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group

Blijf op de hoogte