Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Bekijk het Mauritshuis met je oren - Spinvis

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In Bekijk het Mauritshuis met je oren laten artiesten zich inspireren door een werk uit onze collectie. Spinvis kiest het beroemdste meisje van het Mauritshuis: Vermeers Meisje met de parel en brengt haar een prachtige ode.

Beluister het nummer Parel

Beluister het nummer Parel op Spotify:

Of op YouTube:

Mini-concert Spinvis in het Mauritshuis

Het mini-concert van Spinvis gemist? We hebben het concert live vastgelegd via onze Facebookpagina. Luister het concert van Spinvis terug

De keuze van Spinvis

Spinvis Bekijk het Mauritshuis met je oren

Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong, beet het spits af. Bij zijn bezoek aan het Mauritshuis bekeek hij meer dan 15 schilderijen, waaronder het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Over dit schilderij zei hij: "Het ligt voor de hand om hierover een nummer te schrijven. Maar ik deins ook een beetje terug, omdat het zo’n groot en beroemd werk is". Tóch durfde hij dé keuze te maken. "Eigenlijk is alles een ode aan de dood en de tijd. En wat er tussen in zit is een beetje liefde. That’s it". In zijn nummer Parel speelt Spinvis in op de raadsels en fabels rondom Vermeers iconische werk.

Over Spinvis

Spinvis (een eenmansproject van Erik de Jong) bracht in 2002 zijn titelloze debuutalbum uit. Op een zolderkamer in Nieuwegein knipte en plakte hij samples en geluiden, die in combinatie met poëtische teksten uiteindelijk nummers vormden. Hij maakte daarbij dankbaar gebruik van computers, maar ook van attributen als fluitjes, pannendeksels en speelgoed. Later dat jaar werd het album opgenomen in vele jaarlijsten en het liedje ‘Smalfilm’ werd tweede in de VPRO Song van het jaar. Vanaf dan gaat het snel.

Spinvis zingt zijn nummer Parel

Achttien jaar later zijn we vele concerten, albums en prijzen verder en kunnen wel stellen dat Spinvis met een bewezen trackrecord niet meer weg te denken is uit het Nederlandse muzieklandschap. Zijn muziek is niet onder een genre thuis te brengen, maar één ding dat zeker is is dat er altijd al een soort magie en mysterie om (de muziek van) Spinvis hing.

Met dank aan:

Nationale Nederlanden


Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group

Blijf op de hoogte