Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Jan de Baen, Portret van Johan Maurits (1604-1679), graaf van Nassau-Siegen, stichter van het Mauritshuis, c. 1668 - 1670

Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen was enkele jaren gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië. Hij liet er kunstenaars en wetenschappers het land, de bewoners en de natuur bestuderen. Maar Johan Maurits is ook degene die de Hollanders betrok bij de trans-Atlantische slavenhandel. Hij zorgde ervoor dat slaafgemaakte Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen naar Brazilië werden getransporteerd, waar ze moesten werken op de suikerrietplantages.

Op dit portret is Johan Maurits te zien als stadhouder van Kleef, net over de Nederlands-Duitse grens. Het portret is gemaakt door de Haagse portretschilder Jan de Baen en is één van de weinige schilderijen in het Mauritshuis die nog hun originele, 17de-eeuwse lijst hebben.

Meer afbeeldingen van dit werk

Blijf op de hoogte