Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Jan van Logteren, Portret van Johan Maurits (1604-1679), graaf van Nassau-Siegen, ten voeten uit, 1727

Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen was de oorspronkelijke bewoner van het Mauritshuis. Hij was al bijna 50 jaar dood toen Van Logteren dit aardewerken beeldje van hem maakte. Waarschijnlijk is het een ontwerp voor een groot beeld dat bij Van Logteren werd besteld, hoewel er over zo’n opdracht niets bekend is. De graaf is ten voeten uit afgebeeld, gekleed als vorstelijk heerser met een statieharnas, een helm, een zwaard en een aanvoerdersstaf.

Johan Maurits was enkele jaren gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië. Hij liet kunstenaars en wetenschappers het land, de bewoners en de natuur bestuderen. Maar Johan Maurits is ook degene die de Hollanders betrok bij de trans-Atlantische handel in slaafgemaakte Afrikaanse mannen en vrouwen. Die werden in Brazilië verhandeld en te werk gesteld op de suikerrietplantages.

Meer afbeeldingen van dit werk

Blijf op de hoogte