Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Roelant Savery, Vaas met bloemen in een stenen nis, 1615

Begin 17de eeuw werden bloemen een populair onderwerp in de schilderkunst. Savery was een van de pioniers van de bloemstilleven in de Noordelijke Nederlanden. Dit is een van zijn meest ambitieuze schilderijen: groter dan normaal en met subtiele illusionistische effecten. De rand van de stenen nis lijkt naar voren te komen. Het glas steekt over de rand. Savery’s signatuur en het jaartal 1615 lijken in het steen gebeiteld. Daarmee heeft het schilderij iets van een ogenbedrieger, een trompe-l’oeil. Het stilleven van Savery heeft iets onheilspellends. Er is veel schaduw, in het midden springen stekelige doornen in het oog en er kruipen enge beestjes rond, zoals een neushoornkever. Hier schitteren de mooiste bloemen, maar het gevaar schuilt in een klein hoekje, lijkt Savery te zeggen.

Roelant Savery (1576-1639) werd geboren in Kortrijk en kreeg zijn opleiding in het Amsterdamse atelier van zijn broer Jacques. In 1603 vertrok hij naar Praag om in dienst te treden van de Habsburgse keizer Rudolf II. Later vestigde hij zich in Utrecht.

Meer afbeeldingen van dit werk

Blijf op de hoogte