Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

De opvoeding van Maria - Michaelina Wautier

Michaelina Wautier is een van de weinige vrouwelijke kunstenaars uit de 17de eeuw die naast portretten en stillevens ook Bijbelse en mythologische voorstellingen schilderde. Haar De opvoeding van Maria is als langdurige bruikleen in het Mauritshuis te zien.

De opvoeding van Maria - Michaelina Wautier

De opvoeding van Maria

Maria, hier nog een meisje, leert lezen van haar oude moeder Anna. Vader Joachim richt zijn ogen naar de hemel, dankbaar dat het echtpaar nog op late leeftijd een kind kreeg. Hoewel het gaat om een historiestuk, heeft het de intimiteit van een familietafereel.

Historiestuk

Een historiestuk - een voorstelling gebaseerd op een literaire bron (klassieke mythologie of de Bijbel) - werd beschouwd als het hoogst bereikbare voor een schilder. Bloemstillevens en portretten waren 'slechts' een nabootsing van de werkelijkheid, maar historieschilders moesten ook hun fantasie gebruiken om het verhaal zo goed mogelijk te verbeelden. Wellicht heeft Michaelina Wautier (1604-1689) dit werk uit 1656 daarom niet alleen gesigneerd met 'fecit' (gemaakt door) maar ook met invenit ('bedacht door'), zeer ongewoon voor schilderijen.

Michaelina Wautier

Wautier woonde vanaf ca. 1642 samen met haar broer in Brussel. Zij waren beiden ongehuwd, beiden actief als schilder en handelaar in vastgoed. Lange tijd werden Wautiers werken aan mannen toegeschreven, maar recent is zij herontdekt. Met dit langdurige bruikleen uit particulier bezit, dat tot stand kwam dankzij bemiddeling van de Hoogsteder Museum Stichting, wil het Mauritshuis het aandeel katholieke onderwerpen versterken, het aantal vrouwelijke kunstenaars in de vaste opstelling vergroten en bovenal laten zien dat menselijke aspecten als zorg, aandacht en opvoeding universele waarden van alle tijden zijn.

Blijf op de hoogte