Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Paulus Potter

Paulus Potter (1625-1654) was pas 21 jaar toen hij zijn beroemde stier schilderde. Gewoonlijk maakte hij schilderijen van koeien, schapen en ander vee, die veel kleiner zijn. Waarschijnlijk was De stier dan ook een opdracht, maar onduidelijk is voor wie het schilderij bestemd was en waar het moest komen te hangen.

Zeven jaar na De stier overleed Potter, volgens zijn familie door ‘overmatig schilderen’. Bij zijn dood had hij dan ook al een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, met De stier als onbetwist hoogtepunt.

Hoe realistisch zijn schilderijen vaak ook lijken, Potter zat, net als andere kunstenaar uit de zeventiende eeuw, niet buiten in de natuur te schilderen. Op grond van getekende studies stelde hij zijn composities samen in het atelier.

Kort na het overlijden van Potter schilderde Bartholomeus van der Helst een portret als eerbetoon. Met zijn statige zwarte mantel, zijn modieus over zijn schouders golvende haar en zijn zelfbewuste blik is Potter een indrukwekkende verschijning.

Blijf op de hoogte