Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Rembrandt

Rembrandt van Rijn (1606-1669) was een van de meest veelzijdige en invloedrijke schilders van de Gouden Eeuw. Hij heeft meer dan 300 schilderijen op zijn naam staan en schilderde een breed scala aan onderwerpen.

Rembrandt begon in zijn geboortestad Leiden, maar verhuisde al vroeg naar de snelgroeiende metropool Amsterdam. Daar schilderde hij verhalen en portretten met veel actie en een groot contract tussen licht en donker.

In de laatste jaren van zijn leven maakte Rembrandt veel van zijn beste werken. Ze zijn veel rustiger van karakter dan voorheen. Beweging zit nu vooral in de losse, snel opgebrachte penseelstreken. De schilderijen getuigen van een diep psychologisch inzicht.

Het Mauritshuis heeft meerdere werken van Rembrandt in de collectie, waaronder zijn laatste Zelfportret en het opnieuw aan hem toegewezen schilderij Saul en David.

Rembrandtjaar
2019 is uitgeroepen tot Rembrandtjaar vanwege diens overlijden precies 350 jaar geleden. De grote Rembrandt-musea (Rijkmuseum, Rembrandthuis, Lakenhal en Mauritshuis) gaan in 2019 gezamenlijk extra aandacht aan de kunstenaar besteden met verschillende spraakmakende tentoonstellingen.

Het Rembrandtjaar is op 31 januari geopend met de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Voor de eerste keer zijn alle 18 schilderijen die ooit als Rembrandt in de collectie zijn gekomen samengebracht in één tentoonstelling. Niet alleen de beroemde topstukken worden getoond, maar ook schilderijen die niet langer zijn toegeschreven aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.

Vanaf 17 oktober organiseert het Mauritshuis een grote tentoonstelling rondom één van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen: Nicolaes Maes. De tentoonstelling, met meer dan 30 schilderijen, belicht alle aspecten van Maes’ gevarieerde oeuvre.

Deel deze pagina