Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer (1632 - 1675) woonde zijn hele leven in Delft en liet een klein oeuvre na: we kennen maar 36 schilderijen van zijn hand. Het Mauritshuis bezit drie schilderijen van Vermeer: Diana en haar nimfen; een jeugdwerk met een mythologische voorstelling, het stadsgezicht Gezicht op Delft en het wereldberoemde Meisje met de parel.

In de achttiende en het begin van de negentiende eeuw was Vermeer relatief onbekend. Veel van zijn schilderijen bevonden zich in belangrijke collecties en werden voor hoge bedragen verhandeld, maar stonden vaak op naam van andere schilders. Omstreeks 1850 kwam daar verandering in, met name door de publicaties van de Franse kunstcriticus Thoré.

Het Meisje met de parel is pas sinds 1881 in bredere kring bekend. Het schilderij was toen te koop op een veiling in het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Daar verwierf de kunstverzamelaar A.A. des Tombe het verwaarloosde schilderij voor het luttele bedrag van twee gulden plus dertig cent opgeld. Bij het overlijden van Des Tombe op 16 december 1902 bleek hij twaalf schilderijen aan het Mauritshuis te hebben nagelaten, waaronder Meisje met de parel.

Google Arts & Culture: Meet Vermeer
Eerste virtuele museum met alle kunstwerken van Johannes Vermeer

Google Arts & Culture en het Mauritshuis hebben in samenwerking met 17 culturele partners in Europa en de Verenigde Staten Meet Vermeer (‘Ontmoet Vermeer’) gelanceerd, het eerste internationale online retrospectief voor Johannes Vermeer ooit.

Hoogtepunt is de Pocket Gallery: een virtuele tentoonstelling van alle werken van de Hollandse oude meester in de Google Arts & culture-app die gebruikmaakt van augmented reality. Een droom voor Vermeer-liefhebbers wereldwijd. Meer informatie.

Blijf op de hoogte