Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Het eerste gigapixel-museum ter wereld

Welkom in het Mauritshuis... via een virtuele, levensechte omgeving! We hebben de primeur om geheel in gigapixel-formaat te zijn gedigitaliseerd, als eerste museum ter wereld.

Om het museum te bezoeken klikt u op onderstaande afbeelding, of download u de Second Canvas Mauritshuis-app in de AppStore of Google Play.

Een virtuele tour door de zalen van het Mauritshuis

Deze tour op gigapixel-formaat maakt het Mauritshuis voor iedereen over de hele wereld toegankelijk. Dwaal door de zalen van het oude stadspaleis en ontdek het museum tot in de kleinste details. Laat u meenemen door de schilderijen en ontdek details die u nooit eerder zag.

Virtual Mauritshuis in Gigapixel - detail of Girl with a Peal Earring, Johannes Vermeer

Fascinerende verhalen achter 36 meesterwerken

We hebben de Gigapixel tour gecombineerd met onze bestaande Second Canvas app. Hierdoor ontdekt u in het Gigapixelmuseum niet alleen ons museum in hoogste resolutie, maar ook de mooiste verhalen achter onze meesterwerken.

Maar liefst 36 meesterwerken, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter, zijn voorzien van prachtige verhalen, waarin we u van detail tot detail door de kunstwerken meenemen, zowel in tekst als in audiofragmenten.

Infrarood beelden

Bij een aantal kunstwerken is het mogelijk om tussen het normale beeld en infraroodbeelden te schakelen. Hiermee kunt u als bezoeker wisselen tussen de verschillende opnames en zo ontdekken welke aanpassingen de schilder tijdens het schilderproces deed. In de ondertekening van Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (c.1615) van Rubens en Brueghel zijn bijvoorbeeld twee honden te zien die uiteindelijk een andere plek kregen.

Virtual Mauritshuis in Gigapixel - detail of Rubens and Brueghel, Garden of Eden in Infrared
Virtual Mauritshuis in Gigapixel - detail of Van Haecht

Haarscherpe afbeeldingen

Schilderijen op gigapixel-formaat zijn niet nieuw. Maar een geheel museum gedigitaliseerd in gigapixel-formaat is uniek in de wereld. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 zijn de beelden van het museum en zijn schilderijen met 360-graden camera’s gemaakt. Om de hoogstaande en haarscherpe beelden te vormen heeft Madpixel talloze kleine beelden geschoten. Elke centimeter, plint en wandbespanning van de zalen is in beeld gebracht door een digitaliseringsrobot, de Madpixel ROB.

Die robot koos de resolutie die nodig was voor elk kunstwerk. Hoe groter het schilderij, hoe groter de resolutie moest zijn om de beste ‘zoomervaring’ op millimeterniveau te krijgen. Het resultaat van die 360 graden-fotografie in gigapixel-formaat is dat onlinebezoekers de collectie van het Mauritshuis in extreem hoge resolutie kunnen bekijken. En dus de kleinste details kunnen ontdekken.

Website of App

Het virtuele museum kunt u bezoeken via uw computer, daarvoor klikt u op de afbeelding bovenaan deze pagina. Of u kunt de Second Canvas Mauritshuis app downloaden in de AppStore or Google Play.

Icon AppStore
Icon Google Play

Blijf op de hoogte