Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Het doek valt

Nu het Meisje met de parel twee weken lang dag en nacht minutieus is onderzocht, is ze een van de best gedocumenteerde schilderijen ter wereld. Door elk onderdeel van de laagstructuur met state of the art technieken te bestuderen zijn we dichterbij het ontrafelen van Vermeers geheimen gekomen dan ooit.

In dit korte tijdsbestek hebben we samengewerkt met een internationaal team van onderzoekers, wetenschappers en experts om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Hier ziet u een aantal actiefoto’s van voor het onderzoek in de afgeschermde ruimte begon:

Het was even wennen om te werken in een uit plexiglas opgetrokken atelier voor het oog van het publiek, maar het was fantastisch om de reacties te zien. Niemand leek teleurgesteld te zijn dat het Meisje niet op haar vertrouwde plek te bezichtigen was. Integendeel, bezoekers bleven lang in het glazen atelier meekijken, en een aantal van hen kwam dagelijks terug om te zien hoe het onderzoek vorderde.

Wat heeft het onderzoek met al deze nieuwe technieken opgeleverd?

Ons onderzoek van de afgelopen twee weken en het opnieuw bestuderen van oude verfmonsters en documentatiemateriaal hebben een schat aan informatie over het Meisje opgeleverd.

Alle verschillende onderzoeksmethoden hebben geresulteerd in terabytes aan data. De komende maanden duiken we diep in de cijfers, vergelijken we beeldopnamen en brengen we nieuwe feiten aan het licht.

Dit onderzoek is nog maar het begin; de komende maanden en jaren delen we onze bevindingen met u via verschillende kanalen. Houd deze website in de gaten en blijf in contact met het Mauritshuis via social media om op de hoogte te blijven van de laatste informatie.

Het Meisje is als een patiënt die voor routineonderzoek het ziekenhuis heeft bezocht. We kunnen al direct een aantal testuitslagen met u delen, maar u zult even in de wachtkamer moet plaatsnemen totdat we de resultaten van alle verschillende onderzoeken naast elkaar hebben gelegd. In de tussentijd heeft u via dit blog mee kunnen kijken in haar ‘patiëntendossier’.

Nu hangt het Meisje weer op haar vertrouwde plek in Zaal 15 van het Mauritshuis. De volgende keer dat u haar bezoekt, bekijkt u haar misschien met andere ogen.


Dankbetuiging

Blijf op de hoogte